На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Въвеждат бърза защита на застрашени свидетели Мерките включват светкавична нова самоличност и извеждане от страната

Светкавични мерки и специална защита ще бъдат въведени с поправки в закона за защита на свидетелите. Снимка: Прокуратура на РБ

Ключовите свидетели по наказателни дела ще се ползват вече със специална защита. Това предвиждат поправки в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство (ЗЗЛЗВНП), които са внесени в народното събрание.

Понятието “специална защита” ще включва два вида защита и ще се реализира на два етапа – предварителна защита и Програма за защита. В мотивите на законопроекта се отбелязва, че специалната защита винаги ще започва с предварителна защита, която цели осигуряване на незабавна защита на застрашените лица, и ще се прилага до издаването на разпореждане на главния прокурор. Или до вземането на решение на Съвета по защита. Главният прокурор ще ръководи Бюрото по защита пряко или чрез директора на Бюрото.

Лицата, които съдействат на правосъдието, ще се ползват от промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава. Със законопроекта е предвиден е механизъм за периодична оценка за наличие и определяне на степента на застрашеност на защитеното лице.

Законопроектът е разпределен за гледане в правната комисия на парламента и в спецкомисията за контрол на службите. Служителите на Бюрото по защита при изпълнение на служебните си задължения могат да ползват специално облекло, отличителни знаци и служебни карти по образец и по ред, определени от главния прокурор.
Пак обвинител №1 ще преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство.

Предварителната защита ще започва в най-кратък срок, но не по-късно от пет дни от датата на разпореждането на главния прокурор.

Ако лицето, което се ползва от специална защита не изпълнява споразумението с правоохранителните органи и нарушава правилата за сгурност, то то ще дължи връщане на финансовите средства, използвани за неговата защита.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.