Тежък старт за „Реал“ след раздялата с Роналдо и Зидан

На 16 август 2018 да почерпят

Къде се корени харизмата на дъновизма Решения на видни политически фигури са повлияни от учението

Фалшиви новини пак бълва „Дневник“ Мамят за плажа в Аспарухово, лъжат за делото за Пирин

Богатите гинат по-скъпо в катастрофи В момента съдиите присъждат еднакви суми за обезщетение на всеки наследник

Най-малко 48 загинали при самоубийствен атентат в Кабул Ранените са близо 70

„Копенхаген“ дразни ЦСКА с думи

Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова: Не е време за оставка, необходима съм (обзор) Никой не бил застрахован от срив

Извънредно положение в Генуа след рухването на виадукта

Кога хазната връща ДДС по европроекти

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

Спират изтичането на мозъци с 61 млн. лева Държавата връща млади учени от чужбина с по-големи стипендии

Търсят две момчета, пометени от вълна на вълнолома във Варна Отменят празничния концерт и заря в града

САЩ налагат санкции върху руски и китайски компании за нарушаване на икономическото ембарго върху Северна Корея

Въвеждат бърза защита на застрашени свидетели Мерките включват светкавична нова самоличност и извеждане от страната

Светкавични мерки и специална защита ще бъдат въведени с поправки в закона за защита на свидетелите. Снимка: Прокуратура на РБ

Ключовите свидетели по наказателни дела ще се ползват вече със специална защита. Това предвиждат поправки в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство (ЗЗЛЗВНП), които са внесени в народното събрание.

Понятието “специална защита” ще включва два вида защита и ще се реализира на два етапа – предварителна защита и Програма за защита. В мотивите на законопроекта се отбелязва, че специалната защита винаги ще започва с предварителна защита, която цели осигуряване на незабавна защита на застрашените лица, и ще се прилага до издаването на разпореждане на главния прокурор. Или до вземането на решение на Съвета по защита. Главният прокурор ще ръководи Бюрото по защита пряко или чрез директора на Бюрото.

Лицата, които съдействат на правосъдието, ще се ползват от промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава. Със законопроекта е предвиден е механизъм за периодична оценка за наличие и определяне на степента на застрашеност на защитеното лице.

Законопроектът е разпределен за гледане в правната комисия на парламента и в спецкомисията за контрол на службите. Служителите на Бюрото по защита при изпълнение на служебните си задължения могат да ползват специално облекло, отличителни знаци и служебни карти по образец и по ред, определени от главния прокурор.
Пак обвинител №1 ще преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство.

Предварителната защита ще започва в най-кратък срок, но не по-късно от пет дни от датата на разпореждането на главния прокурор.

Ако лицето, което се ползва от специална защита не изпълнява споразумението с правоохранителните органи и нарушава правилата за сгурност, то то ще дължи връщане на финансовите средства, използвани за неговата защита.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.