Въвеждат екостикери за автомобилите

За по-чист въздух в София ще бъде ограничаван достъпът до центъра на неекологични автомобили.

Замърсяващите коли няма да бъдат допускани в центъра на София

Разделят возилата на пет категории

До месец ще е готова наредбата на транспортното министерство, с която се въвеждат екостикери за автомобилите в цялата страна. След като наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства бъде готова, тя ще бъде пусната за обществено обсъждане. Стикери ще показват екологичния клас на всеки автомобил в страната.

“Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство”, казва транспортният министър Ивайло Московски. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в чип, чрез който данните ще бъдат четени отдалечено. Ще има възможност за допълнителен екокритерий при данъците.

Колите ще бъдат разделяни на 4 или 5 категории. В първа група ще са тези, които нямат еврокатегория и отделеният въглероден оксид при тях е над 4,5 %. Втора категория ще влизат Евро 1,2,3,4 и 5, при които емисиите са над 0,5 %. Трета категория ще са с Евро 4,5,6, които отделят въглероден окис под 0,5%. Четвъртата категория ще са Евро 5 и 6 с под 0,3% въглероден окис. Пета категория са електромобилите и хибридите, съобщиха пред “Труд” от МОСВ. Всяка община ще може да решава дали да въвежда мерки, свързани с екостикерите. Градската управа в София ще посочи кои категории коли няма да бъдат допускани в центъра на града в дни със замърсен въздух с фини прахови частици. Миналата година общината изготви мерки, сред които, при продължително замърсяване на въздуха от 4 пъти над нормата следват забрани за движение на коли в центъра на София без стикер за евро 5 или 6.

 

Стикери за фин прах има в Германия от над 10 г.

Подобна система работи в Дания от 2009 г.

От години подобни екостикери действат в други страни от Европейския съюз. Въведените в Германия от 01.03.2007 г. екостикери за фин прах са в червен, жълт и зелен цвят, но последните само са валидни за влизане в около 60 немски екозони. Немските екостикери са разделени за 3 различни класа вредни вещества и важат за автомобили, автобуси и камиони. В Дания системата за екостикерите работи от 2009 г., а от 2011 г. талоните са задължителни и за чуждестранните автобуси и камиони.

Коментари

Задължително поле