На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Въвеждат нова такса за боклука от кухни и ресторанти във Варна

Снимка: Архив

Нова такса за събиране, извозване и оползотворяване на биоразградимите отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене се въвежда във Варна през следващата година. Тя е заложена в изменението на Закона за управление на отпадъците и приетата към него наредба за разделно събиране на биоотпадъците.

Според нея органите за местно самоуправление и местната администрация са задължени до края на 2016 г. да осигурят разделно събиране и оползотворяване на минимум 25% от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в съответния регион през 2014 г. През следващите години се предвижда този размер да се увеличава, като през 2025 г. достигне 70% от количеството на битовите биоразградими отпадъци през 2014 г.

Размерът на таксата във Варна да е 12 лева за кофа с 240 литра, предлага администрацията на кмета Иван Портних. Сумата е определена на база финансово-икономически анализ за покриване на реално необходимите разходи за събиране, извозване и оползотворяване на отпадъците. Имаме практика вече от 3 години в курорта Златни пясъци, където през летния сезон биоразградимите отпадъци се събират разделно, каза за „Труд“ зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев.

Той увери, че в договорите с новите фирми, спечелили обществената поръчка за боклуците на Варна, има клаузи, които ги задължават да осигурят кофите за отпадъците от кухни и ресторант
Предстои размерът на новата такса да бъде гласуван от Общинския съвет до края на годината . Измененията задължават всички съдържатели на заведения за обществено хранене да подадат до 31 март следващата година декларация в общинската дирекция „Местни данъци“, в която да посочат броя на необходимите съдове за биоразградими отпадъци, които ще използват през годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.