Въвеждат нови критерии за прием в детските градини в София

Критерият „адрес“ става все по-важен за приема в София

Принципът на уседналост при приемa в столичните детски градини се въвежда от догодина. Критерият „адрес“ става още по-важен за кандидатстването още през 2019 г. Това решиха общинските съветници в София, приемайки нови правила за забавачките.

За кандидатстването през 2020 г. ще бъде въведен принцип на уседналост, какъвто вече се прилага за бъдещите първокласници в училищата. Дават се бонус точки за адрес в района на градината, който не е променян поне година. Ако родителите имат над две години постоянен или настоящ адрес в района на желаната градина, това ще им носи 3 точки за учебната 2020/2021 г.

Адресна регистрация близо до градината от една до две години ще дава 2 т. Ако живеете поне две години в София, при кандидатстване за забавачка ще получите 2 точки, а ако сте столичанин от година, точката е една. Така максимумът по критерий „адрес“ ще е 5 точки.

И сега родителите могат да вземат максимум за адрес, но по друга формула, която след тази година остава в историята. Според нея, постоянният адрес в София носи 3 точки, а настоящият - 2. Към тези първоначални бонуси се добавят още 2 точки, ако детето живее в района на градината.

С промените се увеличава предимството за работещи родители и студенти. За децата, които влизат по критерий хронични заболявания, ще се изисква решение от ТЕЛК.

В бъдеще децата, които имат брат или сестра в дадена забавачка, ще влизат по-лесно там, гласи друга важна промяна, гласувана от столичния общински съвет. Родителите вече няма да могат да пазят място в забавачка на детето си, без то да присъства там. Отлагането на посещението може да бъде само 30 дни след записването за градинска и 60 дни за яслена група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование