На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Въвеждат нови тестове и нормативи по физическо в училищата Системата е разработена от Националната спортна академия

Физическата дееспособност на учениците от I до XII клас по учебния предмет “Физическо възпитание и спорт” ще може да се оценява по съвременна система, която включва тестове, нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка.

Системата е разработена от Националната спортна академия „Васил Левски“ след проведено изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града, предложени от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование и със съдействие на учители, директори и експерти в системата на училищното образование, съобщиха от образователното министерство.

Проектът предвижда за оценка на основните физически качества учениците да изпълняват 5 контролни упражнения (тестове) – за бързина, взривна сила на долните крайници и на горните крайници и торса, издръжливост и ловкост.

Тестовете са: бягане на 30 м, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 м и тест за ловкост.

Системата за оценката на резултатите от отделните тестове е изработена в зависимост от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година (месец октомври). Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, включително.

Окончателната оценка на физическата дееспособност се изчислява само при наличие на оценки по всичките 5 теста.

В системата не са включени тестове и нормативи за ученици със специални образователни потребности. Няма да се оценяват и тези ученици, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо. Новата система ще замени от следващата учебна година прилагането на въведените през 1992 г. и 1995 г. подобни методики за оценяване.

Използваните в момента тестове за измерване на физическите качества на учениците „Бягане на 300 м“ за момичета, „Бягане на 600 м“ за момчета, “Изправяне от тилен лег (коремни преси)” за момичета, както и тестовете за пъргавина няма да се включват в новата система.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Пак глупости. А бе, какво ще измерите с тези тестове? Нали всичко зависи от това какъв тип мускулни влакна преобладават. Как се мерят 30 м ръчно? Алоооооу? 200 м е една от най-тежките дисциплини. Там пак зависи какъв тип муслулни влакна преобладават и няма нищо общо с издръжливостта. А максималната сила при хвърляне плътна топка зависи мноооого от килограмите. Според мен вие сте НЕКОМПЕТЕНТНИ.

  2. От НСА да си изхвърлят учебниците по които преподават. Тези тестове са поредната тъпота ,

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.