Въвеждат нов данък за туристи в Гърция

Даваме допълнително от 0,25 до 4 евро на нощ

От началото на 2018 г. в Гърция влиза в сила нов данък за туристите. Той е в размер от 0,25 до 4 евро на нощ за престой в хотел или къща за гости в зависимост от тяхната категория. Чрез този данък правителството на Гърция се надява в хазната да влязат над 80 млн. евро. Но според хотелиерите новият данък ще нанесе удар върху туристическата индустрия – намаляване на чуждестранните туристи и съответно на приходите, което пък може да доведе до загуба на хиляди работни места.

Законът, според който всеки турист в Гърция плаща допълнително за пребиваването си в хотел, беше приет още през май 2016 г., но беше решено той да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

“Данък пребиваване” се дължи от туристите за всеки ден, в който са отседнали в хотел, апартамент или квартира, която се дава под наем с такава цел. От гостите на 5-звездните хотели се събира такса от 4 евро на нощ, за 4-звездните таксата е 3 евро, за 3-звездните е 1,5 евро. При хотелите с по-ниска категория се събира данък от 0,5 евро на нощ. За наемане на апартамент с една или две спални се събира такса от 0,25 евро, за тези с три стаи – по 0,5 евро, а за 4-стайните апартаменти – по 1 евро на нощ.

Според някои експерти, вместо печалба за държавата, новият налог за туристите ще свие приходите на сектора с 435 млн. евро поради намаление на гостите в страната. Което пък ще доведе до загуба на над 6 хил. работни места.

В Гърция туризмът дава около 20% от брутния вътрешен продукт на страната, като в бранша работят около 1,3 млн. души. Очаква се тази година Гърция да бъде посетена от около 30 млн. чуждестранни туристи, които ще похарчат средно по 600 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари