Въвеждат постепенно ВАР в Първа лига

Родният футбол да се сдобие с ВАР. Това решение взе Изпълкома на БФС на свое заседание в петък. Първата стъпка ще бъде лицензирането на националния стадион „Васил Левски“. От управленското тяло на родния футбол разкриха, че това трябва да стане по спешност, тъй като има опасност баражът за Евро 2020 с Унгария да се играе в Будапеща. Същото важи и за „Арена Лудогорец“ в Разград. Технологията, спомагаща за по-точното съдийство, е задължителна за следващата фаза на Лига Европа. От БФС уточниха, че се въвежда длъжност ръководител проект „ВАР“. Ще има също и комисия, работеща по внедряването на системата в елита.

„Нямаме конкретика в цифри, но сме дали права на комисията да събере оферти и в най-кратки срокове да ни запознае с тях – обясни вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев. - От страна на Изпълкома отговорници сме аз, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов.“

На свой ред собственикът на „Лудогорец“ уточни: „При всички положения ще е мобилна версия. Най-вероятно и ние ще започнем като други първенства в Европа с един мач на седмица, докато се обучат хората и се добие практика“. Според Домусчиев това е трябвало да бъде направено отдавана, но ... странно защо дори той като водеща фигура в Изпълкома не го е иницирал.

„Притесненията са, че националният отбор на България трябва да играе на стадион с инсталиран ВАР – допълва той. - Това не е да дойде едно микробусче. Хората от УЕФА бяха притеснени да не играем домакинския си мач в Унгария. Колкото по-бързо го вкараме, толкова по-добре. Това ще даде не само справедливост. Догодина няма да можем да играем в групите на Лига Европа без ВАР. Трябва съдиите да имат постоянна практика в родното първенство. Търсим вариант средствата да не бъдат платени от клубовете. Нали държавата постоянно изявява желания за подкрепа към българския футбол. Както подкрепиха някои клубове с осветлението, нека помогнат и с въвеждането на тази система. Нещо дребно ще платят и клубовете.”

Коментари

Задължително поле