Във Варна започна „Славянска прегръдка – 2017”

Снимка Архив: Участниците в „Славянска прегръдка – 2016”

Международният фестивал на поезията се провежда под егидата на ЮНЕСКО

С приветствие на Ана-Луиза Томпсън-Флорес, директор за Европа по въпросите на науката и културата в ЮНЕСКО, във Варна днес започва Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка”.

Откриването е от 18 ч. в Пленарната зала на Община Варна с представяне на участниците и концерт. Това е Единадесетото издание на този вече утвърден форум, който през 2017 г. се провежда под егидата на ЮНЕСКО, а участниците са от Армения, Беларус, България, Дагестан, Латвия, Литва, Македония, Полша, Република Сръбска (Босна и Херцеговина), Русия, Словения, Сърбия, Франция, Хърватия, Черна гора.

Жителите и гостите на Варна ще имат уникалната възможност да присъстват на представянето на антологията „Словоприношение”, включваща 194 поети от 28 държави, където живеят славяни или има славянски общности. Луксозното издание е дело на Славянска литературна и артистична академия и беше представено от съставителката Елка Няголова през миналата седмица в Москва. На живо част от поетите в антологията ще четат своите творби на 24 май от 18 ч. в Градската галерия „Борис Георгиев”, където по-късно ще бъде и официалното закриване на форума и връчване на наградите „Летящо перо”. През трите дни на фестивала поетите ще участват в рецитал в Икономическия университет на 23 май, където ще се състои концерт на бардове и ще бъде открита изложба живопис на Дени Орманова. Романтиката върви ръка за ръка с поезията – на варненския бряг ще чуете и руските поети дипломати, водени от Генералния консул на Русия Н. Пр. Сергей Лукянчук. Както всяка година, делегацията от над 50 поети ще се включи в манифестацията на 24 май, която привлича хиляди варненци пред катедралния храм „Свето Успение Богородично”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура