Фандъкова даде на прокуратурата „Чистота Искър“ заради сериозни нарушения

Борисов посети Икономическата зона София-Божурище, подкара електрокар (ВИДЕО)

Служители на МВР са били арестувани за продажба на наркотици

Съдът задържа под стража обвинените от Специализираната прокуратура лица за участие в група за нелегален трафик на мигранти

Премиерът Борисов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Петя Дикова, Илиян Любомиров и синът им с първа обща снимка

Йорданка Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Полицията в Германия е арестувала мъж във връзка с терористичния атентат в Париж през 2015 г.

Разследват кражба на 1860 лева, компютър и документи от служебна кола в Търново

Злосторник наряза 12 гуми на автомобили в двор на фирма в Елена

ЗК „Лев Инс“ отговори на обвиненията за застрахователна измама с футболен клуб „Палермо“ Ето какво гласи официалното становище на компанията по казуса.

Кобилкина заведе мъжа си в Русия

Петима задържани при мащабна спецакция на ГДБОП в Лясковец Градът е окопиран от жандармерия, операцията е срещу лихвари

Наум Шопов и Теа очакват бебе

Почина актьорът Макс Райт, изиграл Уили Танер в сериала „Алф“

Във Велико Търново зрелостниците предпочитат биологията за втора матура

1854 дванайсетокласници от област Велико Търново са подали заявления за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Кандидатите за втората задължителна матура са 1561. Повече от 300 ученици са пожелали оценката им от изпита по професия да се впише като резултат от втория зрелостен изпит.
Новото тази година е, че решаването на тестовете е организирано по модули.  Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, каза началникът на РУО Розалия Личева. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. Изпитите по английски език и география и икономика са също с три модула, но при тях само първият е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.
Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.
След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да прави поправки по него, обясни Личева.
Предметът биология и здравно образование е най-харесан за втора матура от абитуриентите в региона. 444 са го предпочели. Следват география и икономика /431/, английски език  /344/, философски цикъл – /122/.
12 зрелостници са избрали да се явят на третия държавен изпит, който е по желание. Четирима от тях ще проверяват знанията си по математика, трима по английски език и по един по физика и астрономия и биология и здравно образование. Изпитите се полагат на 29, 30 и 31 май по график на просветното образование.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.