Във Видин почетоха загиналите във войната руски воини

С поклонение на руското военно гробище във Видин и тази година бе  отбелязан Денят на победата над хитлерофашизма и Деня на  Европа. Десетки видинчани се събраха на мястото, където са погребани войници и офицери от бившата Съветска армия, загинали при военните действия, водени по нашите земи през есента на 1944 година.  

Възпоменателното събитие се организира от Руски клуб „Видин-2002“, със съдействието на община Видин. На поклонението присъстваха кметът на общината д-р Цветан Ценков, народни представители, общински   съветници, представители на партии и организации, както и десетки граждани. Специално за  събитието във Видин пристигна Максим Петров, шеф на отдел „Външна политика“ в посолството на Русия в България, който   бе придружен от семейството си. 

В словото си видинският кмет подчерта, че 9 май е свят  ден, защото с победата на Съветската армия се   слага край на разпространението на фашизма в Европа. Той  допълни, че не бива да се допуска политизиране,  когато става въпрос за теми като православието, славянството, братските отношения между народите на България и на Русия. И припомни, че на един от сакралните военни паметници във Видин е изписано, че   „Величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея“.   

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България