Във Враца откриха паметник на жертвите от наводнението през 1966 г.

Признателни врачани откриха паметен знак, който да напомня на поколенията за наводнението от 1 май 1966 година, което отне стотици животи и промени хиляди съдби.

Постаментът се намира в близост до Природозащитен център „Натура“, а идеята за неговото реализиране е на инициативен комитет „Памет за Враца“, предаде БНР.

"Паметен знак ще напомня на поколенията за този урок на нещастната история на двете селища и на долината на река Лева", каза на откриването председателят на инициативния комитет „Памет за Враца“ проф. Ангел Кунов.

Кметът Калин Каменов, общински съветници, депутатът Красимир Богданов и близки на загиналите в злополучния инцидент и общественици уважиха церемонията.

„Искам да благодаря на инициативния комитет за активната дейност и успешно реализираната цел. Вярвам, че тази плоча ще съхрани спомена за случилото се преди повече от половин век. Дълбок поклон пред загиналите наши съграждани в инцидента от 1-ви май 1966 година“, обърна се Каменов към присъстващите.

С дълбок поклон пред паметния знак бяха поднесени венци и цветя.

Скулпторът Цено Ценов, който е изсекъл паметния знак, си спомни какво е преживял преди 52 години: "Току-що бях завършил и се бях дипломирал и се прибирах от София за постоянно тук. Слизам на гара Враца и видях, че на гара Враца тече вода... Видях наводнението половин час след като беше отминала голямата вода."

Коментари

Задължително поле