Във всяко котленско село вече ще има пенсионерски клуб

Във всяко от 21-те села в балканската община Котел вече може да има пенсионерски клуб. Това стана възможно, след като местният парламент прие специална Наредба за създаването и дейността на клубовете. Предложението внесе кметът Коста Каранашев, а наредбата бе изготвена от председателя на общинския съвет Христина Чолакова, която е и бивш областен управител на Сливен.

Пенсионерските клубове ще разкриват, ако има най-малко по 15 желаещи във всяко населено място. Клубовете ще има ръководен и контролен орган. Ще използват помещения, предоставени безвъзмездно от общината. Издръжката им за ток, вода и други режийни разноски ще се осигуряват от местния бюджет. За тези цели са предвидени 12 хил.лева до края на годината. Клубовете имат право да получават и дарения.

Пенсионерите в община Котел са близо една четвърт от населението или 4 518 души, като над 1000 от тях са с пенсии за инвалидност, 220 получават социални пенсии, а близо 600 са ненавършили пенсионна възраст. От местната администрация посочват, че възрастните хора в отдалечението населени места водят изолиран и затруднен живот и клубовете са подходящо място за социалната им интеграция. Досега клубове е имало в някои от по-големите или по-развити населени места. Сега се дава възможност да бъдат разкрити навсякъде, каквото било желанието на хората, заявено по време на предизборната кампания на кмета и екипа му.

Коментари

Задължително поле