Във Франция е ден за размисъл преди втория тур на президентските избори

Еманюел Макрон и Марин льо Пен

Във Франция е ден за размисъл преди втория тур на президентските избори. Утре французите ще избират между центриста Еманюел Макрон, сочен за победител и националистката Марин льо Пен. Напрежението и конфликтите владяха до последните й часове френската кандидат-президентска кампания.

Днешният ден приканва към размисъл най-вече колебаещите се избиратели пред балотажа в неделя. Прогнозите са за по-ниска активност от тази на първия тур. възможен е и рекорд на бели и невалидни бюлетини, предаде БНР.

Последните проучвания предрекоха ясна победа за центриста Еманюел Макрон с около 62% гласове. В последното си интервю пред "Медиапарт" той призна, че не се надява на същата подкрепа като за Жак Ширак срещу националста Жан-Мари льо Пен през 2002 г.  Макрон се издигна в сондажите след телевизионния дебат в сряда, който се запомни с небивалата агресия на съперницата му Марин льо Пен. Националистката явно е загубила от нападателната си стратегия, разочаровала и съпартийците й. Вчера тя беше блокирана и освиркана в прочутата Реймска катедрала и не се яви на последното си интервю.

Междувременно предизборният екип на Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на "масирана хакерска атака". В социалните мрежи са били публикувани имейли и счетоводни документи от кампанията, предаде Франс прес. От движението на Макрон "Напред!" обявиха, че това е станало вчера в последния час от предизборната кампания. Оттам обаче подчертаха, че изтеклите документи с вътрешна информация са законни. Уикилийкс заяви, че "десетки хиляди имейли, снимки и прикачени файлове с дата най-късно 24 април" са пуснати в интернет от анонимен потребител. Организацията пусна в акаунта си в Туитър линк към документите. Уикилийкс уверява, че не е автор на хакерската атака, която кръсти MacronLeaks.

Предизборният екип на Макрон заяви, че "хората, които разпространяват тези документи, добавят към тях множество фалшиви с цел насаждане на съмнения и дезинформация". Те направиха паралел с кибератаката срещу предизборния екип на кандидата за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън на изборите в Съединените щати през миналата година. Тогава от партията обвиниха Русия за намеса във вота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа