Иван Кристоф, специалист по височинни операции: Въздушното спасяване в България е новото предизвикателство

Когато става въпрос за сигурност и особено по време на коронавирус кризата, въздушното спасяване се явява ново предизвикателство за България. Имаме уникалната възможност не само да допринесем за развитието на тази дейност  като възобновим възможността за въздушно спасяване в гражданската авиация. Това заяви пред "Труд" експертът по височинни спасителни операции Иван Кристоф, известен като Човека Паяк.

По думите му е належащо  да се отвори нова страница на безопасността и спасяване по високите сгради, трудно достъпни местности и чрез бърза медицинска помощ чрез летателни средства.  Това може да стане чрез прилагане на иновации и новаторски подход в стратегията за превенция, менажиране и мониторинг на кризисни ситуации на екстремни височини, както и обучението за изграждане на елитен спасителен отряд, който да може да реагира ефективно в тези условия.

„От скромния си опит на живот над облаците, ще спомена, че висока сграда на стотина метра,  си е висока сграда. Такива са строене още по-миналия век. Постройка, извисяваща се над 200 метра, се води небостъргач. Над 300 метра, сградата е супер небостъргач, а над 600 метра- мега небостъргач. Сега се планира строеж на новите сгради, които имат амбициите да са около 1000 метра и това ще си е 1К - новото наименование”, коментира Иван Кристоф.
Специалистът говори и за трансформация от високите природни височини към тези, които са създадени от човека.

„България е надарена с природни богатства и това привлича все повече интереса на чужденците и хората на екстремните спортове. Така е и за Канада, където прекарах половината от живота си и половината от професионалната ми дейност по вертикала. Но след като станах Първият човек работил на върха на най-високата кула и сграда в света през 2003 г., след като  извърших най-високата височинно въжена операция през 2004 г., и на следващата година бях поканен на най-високата точка за конферентна връзка на 555 метра от земята, разбрах, че от това няма къде по-нагоре. Тогава си зададох философския въпрос, който са си задавали и най-добрите атлети в света, след като получат Златния медал в Олимпиадата: А сега накъде?”, споделя Човека Паяк.
Той не крие, че е горд с осъществена завидна  мисия от 14 хеликоптерни операции на различни  машини.

„Целта ми е не да гледам в сянката на предишните покорители, а да откривам нови светове, места, където човешки крак не е стъпвал на земя и под земя, и неща, които никой друг не е правил. У нас за първи път, като тийнейджър открих нови места, преминах през нови тесняци и проникнах в нови подземни високи галерии в пещерата „Голямата Балабанова“. Тогава бях едно наивно хлапе, сигурно и сополанко, но вярвах, че мога да направя много повече за мечите си а и за родината. В последствие ми бе ясно, че бях закъснял за влака за постижения в Олимпиадите, а всички осем хилядници – 14 на брой бяха изкачени. Затова без да съм си поставял амбиция – съдбата ме избра – летях и бях на борда на 14 на брой различни летателни машини, и както правилото за половината – на половината от тях, висях под тях”, разказва Иван Кристоф.

Смелият мъж говори освен за първите световни рекорди във въздуха и по вертикала, но и за написването на нова история .
„Дори на  първата ми солова височинна/въжена хели тренировка, пак изцяло организирана и финансирана от мен, когато бях студент в Университета на Торонто, си дадох сметка, че каквото и да правя там във въздуха и още по-трудното на земята (вземане на разрешителни, финансиране, тренировки, тестове и др.) навлизам в чужди и некартирани територии. Този опит е незаменим, и той трябва да се сподели един ден с по-новото поколение от смели младежи, които искат да станат доброволци или професионални спасители”, изтъква Човека Паяк.
Амбицията му е създаването на следващото поколение спасителен отряд.

„Вече представих опита си с българските ВВС и авиация пред Кралското семейство на Дубай и Министъра на икономиката на АОЕ  по време на изложбите  ми ForBulgaria на Dubai Helishow в трите му поредни издания през 2010, 2012 и 2014, както и на Intersec 2018 – най-голямото изложение за безопасност, сигурност и пожарогасене в света. Събитията са под Егидата на Шейх Мохамед Ал Мактум, Премиер-министър на АОЕ и Владетел на Дубай”, припомня Иван Кристоф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони