Възможно най-бързо въвеждат минимални цени за такситата в София

Вероятни са три варианта - 59 ст., 79 ст. или 1 лв.

Минимални цени за таксиметровите услуги в София ще бъдат въведени възможно най-скоро. Конкретните предложения ще бъдат определени от Столичния общински съвет, а от ГЕРБ смятат да внесат конкретно предложение за това следващата седмица. Пред Столичният общински съвет стои това, което законодателят е вменил, че общинските съвети в страната трябва да въведат минимална и максимална цена на таксиметровите услуги. Ако има нещо, което трябва да направим, то е наистина това и ние трябва да го изпълним в най-кратки срокове и да внесем доклад с минимална и максимална цена. Това каза зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков днес по повод на малобройния протест на таксиметрови шофьори.

„Не е до край ясно каква точно трябва да бъде минималната цена защото живеем в пазарна икономика и свободен пазар. Имаме три хипотези – да разгледаме в Общинския съвет като цена. Първата е за минималната тарифа в момента на пазара - от 59 ст. на километър през деня. Вторият вариант е най-масовата и възприета от повечето ползващи услугата за таксиметров превоз, която е между 77-79 ст. Третият вариант е настояването на част от бранша тази цена да бъде увеличена с 30% за клиентите на таксиметровата услуга и да е в рамките на около 1 лв.“, обясни Зарков. Той уточни, че 80% от компаниите в момента работят на цена около 79 ст. „Опасенията са, че след като 80% от бранша оперира на цена под 80 ст. Общинският съвет служебно трябва да наложи решение с по-висока цена е извън пазарните механизми и на някои от съветниците извън убежденията им, че трябва да се случи. Затова темата е сложна, и се коментира дълго“, уточни Зарков.

Максималната цена бе въведена през 2011 г. заради проблема с нелоялното и некоректно отношение на някои таксиметрови превозвачи. Това са т.нар. копърки, които наподобяват визуално колите на други компании и возят на изключително високи цени. Заради предизвиканото от тях обществено недоволство тогава Общинския съвет в реши максималната дневна тарифа да е 1.30 лв. , а нощната -1.60 лв. Според таксиметровият бранш тя трябва да се увеличи с 30% и да стане 1.70 лв. дневна и 2.10 лв. нощна.

Коментари

Задължително поле