Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Възпитаник на Стопанската академия преподава по света как законът на Нютон за гравитацията прогнозира международната търговия

Снимки: Стопанска академия

Курс по теория и приложение на гравитацията в международната търговия изнася по света възпитаник на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов. Доц. Йото Йотов завършва висшето си образование в Свищов през 2000 г., специалност „Международни икономически отношения”. Той е пълноправен член на Алумни клуб МИО, носител на значката за особени заслуги за развитието на клуба и специалността.

Доц. Йотов е доцент по икономика в Drexel University във Филаделфия, САЩ. От 10 години се занимава и с научни изследвания, свързани с теорията на гравитацията в международната търговия. Преди 2 г е разработил обучителния курс по поръчка на Световната търговска организация (СТО) и оттогава е изнасял лекции над 15 пъти за служители на Световната банка, СТО, за американското и за канадското правителства, в различни институти и университети по света.

До момента в курса са участвали магистри в края на обучението си, докторанти от сферата на международната търговия, научни изследователи, университетски преподаватели, представители на министерства и хора, занимаващи се с политика. Те определят обучението като много успешно. Категорични са, че курсът е не само теоретичен, но има и практически приложения, които позволяват на участниците да оценяват ефекти от споразумения за свободна търговия.

За първи път доц. Йотов организира курс и за страните от Източна Европа и избра да го проведе в Свищов.

„Като възпитаник на Стопанската академия, искам да дам нещо обратно, да бъда във връзка с млади изследователи от родната Алма матер, и затова съм тук. Вече имаме един проект с колеги от Академията, надявам се да имаме и други в бъдеще”, сподели доц. Йото Йотов.

За курса в крайдунавския град имаше регистрирани участници от City University of New York, Universidad Nacional Educación a Distancia, Българска народна банка, Икономически университет – Варна, Народна банка на Република Македония, Стопанската академия и Централна банка на Русия. Част от участниците бяха преподаватели от катедра МИО, катедра „Маркетинг” и катедра „Бизнес информатика” при свищовското висше училище.

„Емоцията от завръщането ми в Стопанска академия винаги е много силна, защото аз приемам Свищов като мой втори роден град, тук хората са като семейство”, споделя с усмивка доц. Йотов и с признателност си спомня за своите преподаватели като проф. Шишманов, проф. Горчева, доц. А. Саркисян, от които е получил много знания, помощ и подкрепа.

В своя курс по теория и приложение на гравитацията в международната търговия, лекторът сравнява уравнението на Нютон за гравитацията и това, което се извежда от икономическите теории. Според закона на Нютон, „силата, с която две материални точки се привличат взаимно е правопропорционална на произведението от масите им и обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях”. Според представената от доц. Йотов теория, от основите на икономиката, се извежда уравнението, че търговията между две страни е правопропорционална на продукта от масите им (измерван в БВП) и обратнопропорционална на търговските бариери между тях.

„Двете уравнения изглеждат почти идентични и това за международната търговия работи много добре”, подчерта лекторът.

По време на двудневния обучителен курс, той на практика показа на участниците как могат да прогнозират каква ще е търговията между две държави, ако се знае какъв им е БВП, дали говорят един и същ език, имат ли споразумение за международна търговия и какви са тарифите между тях.
„Такива модели рядко се срещат в икономиката. Може да се предвиди с вероятност от 60% до 90% каква ще е търговията между две страни, а това в икономиката е много добра прогнозируемост”, коментира доц. Йотов.

След приключване на двудневния курс, участниците получиха сертификати за успешно преминато обучение.

При поредното си гостуване в Свищов, доц. Йото Йотов се отдаде и на друга своя страст – „цар футбол”. Като студент той е участвал в академичния отбор по футбол, а сега е член и на алумни клуб „Легендите”, който обединява бивши възпитаници на Стопанската академия от различни поколения, любители на този спорт. Доц. Йотов се включи в тазгодишната „среща на зеления терен” на клуба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.