Възпитаник на Стопанската академия преподава по света как законът на Нютон за гравитацията прогнозира международната търговия

Курс по теория и приложение на гравитацията в международната търговия изнася по света възпитаник на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов. Доц. Йото Йотов завършва висшето си образование в Свищов през 2000 г., специалност „Международни икономически отношения”. Той е пълноправен член на Алумни клуб МИО, носител на значката за особени заслуги за развитието на клуба и специалността.

Доц. Йотов е доцент по икономика в Drexel University във Филаделфия, САЩ. От 10 години се занимава и с научни изследвания, свързани с теорията на гравитацията в международната търговия. Преди 2 г е разработил обучителния курс по поръчка на Световната търговска организация (СТО) и оттогава е изнасял лекции над 15 пъти за служители на Световната банка, СТО, за американското и за канадското правителства, в различни институти и университети по света.

До момента в курса са участвали магистри в края на обучението си, докторанти от сферата на международната търговия, научни изследователи, университетски преподаватели, представители на министерства и хора, занимаващи се с политика. Те определят обучението като много успешно. Категорични са, че курсът е не само теоретичен, но има и практически приложения, които позволяват на участниците да оценяват ефекти от споразумения за свободна търговия.

За първи път доц. Йотов организира курс и за страните от Източна Европа и избра да го проведе в Свищов.

„Като възпитаник на Стопанската академия, искам да дам нещо обратно, да бъда във връзка с млади изследователи от родната Алма матер, и затова съм тук. Вече имаме един проект с колеги от Академията, надявам се да имаме и други в бъдеще”, сподели доц. Йото Йотов.

За курса в крайдунавския град имаше регистрирани участници от City University of New York, Universidad Nacional Educación a Distancia, Българска народна банка, Икономически университет – Варна, Народна банка на Република Македония, Стопанската академия и Централна банка на Русия. Част от участниците бяха преподаватели от катедра МИО, катедра „Маркетинг” и катедра „Бизнес информатика” при свищовското висше училище.

„Емоцията от завръщането ми в Стопанска академия винаги е много силна, защото аз приемам Свищов като мой втори роден град, тук хората са като семейство”, споделя с усмивка доц. Йотов и с признателност си спомня за своите преподаватели като проф. Шишманов, проф. Горчева, доц. А. Саркисян, от които е получил много знания, помощ и подкрепа.

В своя курс по теория и приложение на гравитацията в международната търговия, лекторът сравнява уравнението на Нютон за гравитацията и това, което се извежда от икономическите теории. Според закона на Нютон, „силата, с която две материални точки се привличат взаимно е правопропорционална на произведението от масите им и обратнопропорционална на квадрата на разстоянието между тях”. Според представената от доц. Йотов теория, от основите на икономиката, се извежда уравнението, че търговията между две страни е правопропорционална на продукта от масите им (измерван в БВП) и обратнопропорционална на търговските бариери между тях.

„Двете уравнения изглеждат почти идентични и това за международната търговия работи много добре”, подчерта лекторът.

По време на двудневния обучителен курс, той на практика показа на участниците как могат да прогнозират каква ще е търговията между две държави, ако се знае какъв им е БВП, дали говорят един и същ език, имат ли споразумение за международна търговия и какви са тарифите между тях.

„Такива модели рядко се срещат в икономиката. Може да се предвиди с вероятност от 60% до 90% каква ще е търговията между две страни, а това в икономиката е много добра прогнозируемост”, коментира доц. Йотов.

След приключване на двудневния курс, участниците получиха сертификати за успешно преминато обучение.

При поредното си гостуване в Свищов, доц. Йото Йотов се отдаде и на друга своя страст – „цар футбол”. Като студент той е участвал в академичния отбор по футбол, а сега е член и на алумни клуб „Легендите”, който обединява бивши възпитаници на Стопанската академия от различни поколения, любители на този спорт. Доц. Йотов се включи в тазгодишната „среща на зеления терен” на клуба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование