Възпитаници на ВТУ участваха в международно състезание за студенти по право

Състезанието Vis Moot може да бъде определено като аналог на олимпийските игри при състезанията по право. Това сравнение прави ВСС.

Юридическият факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ взема участие в съревнованието за четвърта поредна година, което се дължи изключително на подкрепата, получена от ръководството на Университета и на Факултета. Традиционни дарители на отбора са Висшият адвокатски съвет и Великотърновската адвокатска колегия и частни компании като „Кроношпан“ ЕООД.

Студентите се срещнаха и с един от Директорите на състезанието – проф. д-р Щефан Крол.

Предмет на състезанието е международен търговски арбитраж, породен от договор за международна продажба на стоки. Състезанието протича изцяло на английски език и има две фази – писмена и устна, която традиционно се провежда във Виена в седмицата преди католическия Великден. Устната фаза се състои в написването на меморандуми за ищец и ответник, като срокът за представянето им е декември, съответно януари. Тази година първият срок изтичаше в 00:00 часа на 8 декември, така че студентите от отбора посрещнаха празника си, финализирайки исковата си молба.

Участниците в отбора са: четвъртокурсничката Мария Кожухарска, петокурсниците Джейлян Сюлейманова и Мартин Грънчаров и дипломантката Ангелина Киречиева. В устната фаза те се изправиха срещу отбори от Русия, Германия, Бразилия и Грузия, като арбитри на сблъсъците бяха учени и практикуващи юристи. Отзивите от представянето на студентите на Великотърновския университет са, че същите изглеждат и се държат като формирани адвокати по международни търговски спорове, а не като студенти!

Отборът на Великотърновския университет извърши подготовка за състезанието, като се яви на предварително състезание по същия казус, организирано от Юридическия факултет на Университета в Белград. Там отборът ни се изправи срещу представители на САЩ, Русия, Германия и Турция. Студентите отново получиха адмирации за представянето си след едночасово пледиране на английски от страна на двата отбора в конкретния панел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони