„Възраждане“ инициира среща за ремонта на Аспаруховия мост

Кметът на Варна: Трета година държавата не прави нищо по темата

Депутати от „Възраждане“ ще инициират среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Варна заради належащия ремонт на Аспаруховия мост, съобщи народният представител от партията инж. Коста Стоянов. Според него за старт на реконструкцията е нужно да бъде подписано споразумение между общината и МРРБ, тъй като собствеността на съоръжението е смесена – за платната отговаря АПИ, а за тротоарите, контактната мрежа на тролеите, осветлението – общината.
Стоянов каза, че на някои от стълбовете на моста арматурата е оголена и е започнала да корозира. Към момента няма опасност за преминаващите дневно над 10 000 автомобила, но е нужно стълбовете да бъдат санирани, препоръчаха инж. Иван Пецински и инж. Добри Добрев, които са участвали в проектирането на съоръжението.  

Ремонтът на моста е важен, затова при последния кабинет на ГЕРБ бе извършена реконструкция на най-критичните части,  припомни няколко часа по-късно кметът Иван Портних. „След започналата серия от избори всичко спря. Трета година държавата не прави нищо по темата.  Тя става актуална при предизборните кампании, когато се тръби, че мостът е опасен, а веднага след това всичко приключва. Няма разговори, няма проект“, каза кметът. 

Той подчерта, че аналогична е картината с канализационната тръба по дъното на Варненското езеро. При авария преди 4 г. се разбра, че тя не е била вкопана, както е изисквал реализирания от МОСВ през 2011 г. проект. Направен бе ремонт, но вкопаването още не е извършено. „Цяла година чакахме отговор на рутинно писмо за старт на пазарни консултации и търсене на изпълнител. Очакваме и финансиране, тъй като това е 100% ангажимент на МРРБ“, подчерта Портних.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони