„Възраждане“ и ИТН обединени - искат референдум за запазване на лева (обзор)

ИТН и “Възраждане” са на противоположни позиции за еврото, но инициират референдума заедно.

Партията на Слави Трифонов обаче ще агитира за еврото, за да се чуе гласът на народа

Ключовото е как ще се формулира въпросът, коментират конституционалисти

Парламентарните групи на “Възраждане” и “Има такъв народ” внесоха в Народното събрание искане за свикване на нов референдум за запазване на лева до 2043 година. Припомняме, че в началото на февруари Конституционният съд се произнесе в подкрепа на решението на НС да не допусне плебисцита, макар и той да получи подкрепа над изискуемата по закон от 400 хиляди подписали се.

“Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли, а в последствие КС не определи въпроса като противоконституционен. И заради това ние внасяме отново решението, за да реши българският народ дали да влезем в еврозоната в следващите 20, 40 или 60 години. Точно заради това заставаме с ИТН”, каза зам.-председателят на “Възраждане” Цончо Ганев.

ИТН подкрепят инициативата, но не защото са против еврото, а защото искат да се чуе гласът на народа. “България трябва да влезе в еврозоната тогава, когато е готова. Подкрепяме референдума поради изключително морални причини, защото те положиха усилия и направиха необходимото да има референдум. А предното НС изхвърли в кошчето волята на 604 хил. подписали се против”, добави на свой ред председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Но подчерта - той и партията му щели да агитират за еврото.

Според конституционалистът проф. Пламен Киров, който “Труд news” потърси за коментар, референдумът може да бъде внесен отново, но всичко зависи от това как ще бъде формулиран въпросът.

Малко по-късно с остра позиция против предложението за референдум излезе председателят на ДПС Делян Пеевски. И отсече - партията му няма да позволи провеждане на такова допитване, което по същество значело “за или против ЕС”. България е поела ясни ангажименти за въвеждане на единната европейска валута, добавя той, и посочва, че въпросът бил повдиган от “проруски сили”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика