„Възраждане“ със законопроект за връщане на Агенция "Гражданска защита"

На брифинг от Народното събрание Костадин Костадинов каза, че  липсва инициатива от страна на Министерски съвет и затова  от „Възраждане“ днес предлагат законопроект за създаване на Национална агенция “Гражданска защита”, която да бъде подразделение към Министерството на отбраната. Тя трябва да провежда гражданска мобилизация на населението, да провежда регулярни тренировъчни програми на доброволци, които да бъдат подготвени, за да могат ефективно да се включват в овладяването на възникнала авария или бедствено положение. 

Предвид невъзможността на държавата да се справи със ситуацията на избухналите пожари от последните дни, както и с трагедията в гр. Елин Пелин, от „Възраждане“ са категорични, че страната се нуждае от възстановяване на отдела по гражданска защита. Костадин Костадинов каза, че предложението е изцяло нов законопроект, който трябва да бъде разгледан освен от другите политически формации, но и от всички институции в държавата, и допълни, че е изключително важно да бъде приет с консенсус, за да може да разполагаме с нормална и действаща организация, такава каквато има в почти всички европейски държави. 

Той допълни, че ситуацията от последните дни показва, че населението не разполага с базисна подготовка как да реагира в случаи на бедствие, създавайки допълнителен хаос, което застрашава живота на самите доброволци. Това налага провеждането на тренировъчни програми на доброволците за справяне и овладяване на подобни ситуации в бъдеще. 

Костадинов припомни, че отделът по гражданска защита до 1989 г. е бил подразделение на Министерството на отбраната и неговата цел е била да  мобилизира граждани при възникване на извънредни кризисни ситуации в страната, като помощна структура към Министерството на отбраната. След 1989 г. започва процесът на постепенното му свиване като щаб, впоследствие превърнат в дирекция към Министерството на вътрешните работи, а през 2011 г. е изцяло разпуснат. 

Костадинов каза, че разгръщането на кризисната ситуация от последните няколко дни е резултат освен от липсата на специализирана техника, но и поради липсата на човешки ресурс, който е така необходим в процеса за преодоляване на пожарите у нас. Става ясно, че много хора са се самоорганизирали за да помагат, но самите те, без каквато и да е подготовка, не са успели да бъдат достатъчно ефективни при борбата с огъня, най-малкото защото не са разполагали с необходимите предпазни дрехи - продължи той и допълни, че страната има огромна нужда от организация, която да подготвя и мобилизира доброволци при подобни кризисни ситуации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика