На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Възстановиха знакова сграда във Варна от началото на 20 в. Бившият гранд -хотел "Мусала" се превърна в хостел

Архитектурно бижу от началото на 20 в. в центъра на Варна е съживено за нов живот. Бившият гранд-хотел „Мусала“, дело на великия архитект Дабко Дабков“, възвърна някогашния си блясък благодарение на проекта на арх. Боян Керемедчиев.

Знаковата сграда край морето е била открита през 1927 г. и е била собственост на големия варненски предприемач Методи Гандев, който е участвал и в строителството на пристанище Варна. Баровският за времето си хотел“Мусала“ е отговарял на всички изисквания за висока категория, бил с течаща топла вода на всеки етаж и с централно парно отопление, разказа краеведът и автор на книгите, посветени на арх.Дабко Дабков, Християн Облаков. В сградата се движи и най-старият асансьор на прочутата марка „Шиндлер“, внесен от Виена през 1925 г. Хотелът е носил името на централния някога варненски площад. В него е пребивал за известно време и поетът Никола Й.Вапцаров, за което има документални свидетелства и в стаята, в която е отседнал, ще има поставен плакет. Арх.Дабко Дабков е черпил опит за проекта си, като е отишъл в Америка. Една 6-етажна сграда за Варна в началото на 20 в. е била сериозно предизвикателство, коментира главният архитект на града Виктор Бузев.

Сега някогашният „Мусала“ е превърнат в хостел -предимно за младежите с раница, които обикалят света и опознават нови дестинации, макар че и на варненци е им интересно да отсядат за малко в него. Пред входа е наредена ценна експозиция за историята на сградата и нейните създатели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.