Възстановяването на опожарения Мулдавски манастир започва до дни

Възстановяването на опожарения манастир "Света Петка Мулдавска" започва до дни, стана ясно в неделя при откриването на най-новия храм в Асеновград - "Свети Архангел Михаил". Светата обител край село Мулдава изгоря буквално за минути на 3 октомври 2010 г., като огнеборците успяха да спасят няколкото послушнички и игуменката майка Юлита, която сега ръководи манастира "Свети Кирик".

"Пътят дотам вече е ремонтиран, а съвсем скоро ще бъде възстановен и манастирът. Стотици са църквите, които възстанови нашето правителство, защото строителството на църкви е елемент от нашата национална сигурност", декларира министър-председателят Бойко Борисов, чийто кабинет осигури 40 000 лв. за довършването на храма "Свети Архангел Михаил". Премиерът пък дари църковна утвар за богослужение - свещници, кандила и чаши.

Откриването на 12-ия храм в Асеновград бе уважено от експремиер Симеон Сакскобургготски, който на 10 юни 1998 г. направи първата копка на площад "Зелено дърво". Царят обаче се въздържа от изявления, а само се прекръсти и запали свещичка, преди новата църква да бъде осветена от патриарх Неофит и пловдивския митрополит Николай, който отслужи тържествена литургия. Владиката похвали спомоществувателите и даде за пример премиера Бойко Борисов.

"Борисов е първият държавник, който усилено работи за възстановяване на храмове и ремонт на изоставени църкви. От 70 години насам най-трудното за осъществяване на инвестиционно намерение е строежът на църкви. Бойко Борисов ще има признанието на българските християни и на пловдивската епархия", каза дядо Николай, който призова държавниците и политиците да се смирят, а миряните - да обичат ближния си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони