Възстановяват горските пътища в парк "Шуменско плато"

Парк Шуменско плато

Набраздените терени стават удобни за спорт и туризъм

Започна възстановяването на горските пътища на територията на Природен парк "Шуменско плато". На три места има сечища, от които са извозвани дърва и ще бъдат ремонтирани използваните трасета, каза зам.-директорът на ДГС-Шумен инж.Тодор Геронтиев. Той обясни, че служителите на стопанството всяка година възстановяват горските пътища, дори и тези, които са разрушени от офроуд автомобили и мотори.

"Към момента сме подравнили около 400 метра от пътя след заслон "Детелина" до края на поляната. Когато изсъхне цялата отсечка, ще заравним и останалата част. Поляната беше разорана от офроуд автомобили, но оправихме и нея, за да могат хората, които спортуват, да преминават спокойно", каза инж. Геронтиев.

Вече е възстановен и пътя от Паметника на курсистите към заслон "Теменуга".

До края на месец май ще бъде подравнен и участъка на ДГС-Шумен към скалния манастир над село Хан Крум.

Другата отсечка, по която вече се работи, е от завоя между вила "Пазачница" и Паметника на курсистите към скалния манастир над село Осмар.

"Минахме част от пътя в участъка до резерват "Букака" с дискова брана. Преценихме, че ако там заравним с гребло, ще издълбаем много, а така разбиваме коловозите, без да избутваме пръстта встрани", допълни инж. Геронтиев.

През последните две седмици е спряна експедицията на дърва от платото, за да може пътищата да изсъхнат и да се работи по-лесно. Гражданите, които са си поръчали дърва от ДГС-Шумен ще трябва да изчакат, за да може да бъдат възстановени и трите участъка през следващите дни. "Разбираме, че хората бързат и желаят да си получат дървата, но сме в началото на туристическия сезон и искаме горските пътища до важните обекти на платото да бъдат в добро състояние. Много шуменци тичат, карат колело или пък се разхождат в пределите на природния парк и трябва да им осигурим възможно най-добри условия за спорт и туризъм", категоричен е зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони