Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Възстановяват емблематична столична улица, създават място за пърформанси

Архитекти, учени, писатели, преподаватели, актьори, музиканти, художници, интелектуалци, общински съветници и кметът на София Йорданка Фандъкова се събраха заедно на 60-метровата уличка „Малко Търново“, за да обсъдят проекта за нейното възстановяване, съобщиха от Столична община. Той предвижда обновяване на настилката, парапетите и осветлението, като се създаде и място за пърформанси, което да се използва от съвременни артисти и най-вече от трупата на Младежкия театър, чийто служебен вход е там.

„Улицата със стъпалата“ е едно от емблематичните места и е събрала почти цялата история на развитието на града. Под жълтите ѝ павета има останки от антична Сердика, там е и прочутият бар „Луна“, в който представители на царската фамилия са се отбивали на питие, а зад черна врата в една от стените още се намират килии на бившата Държавна сигурност“ – разказа професорът по история Николай Поппетров от БАН. Той припомни на участниците в събитието, че с „Малко Търново“ е свързана една от най-любопитните легенди на града – подпалването на Часовниковата кула от градските часовникари, които някога са живеели и работили в района, защото им пречела на бизнеса. Председателят на Държавната агенция за архивите доц. д-р Михаил Груев обърна внимание, че по фасадата на сградата на Агенцията все още личат следите от пожара на бившия Партиен дом.

„Нашата задача е да обновим, възродим и оживим едно знаково място на София, събрало само в 60 метра много история, и да я разкажем на всички” – каза кметът Йорданка Фандъкова. „Длъжни сме да обновим, запазвайки духа на града. София е на хората и от гражданите зависи как ще го изпълним с дух, не само с камък, павета, плочи, а ще припомним за какво ни говори мястото и какво искаме да покажем на младите хора”– посочи кметът.

„Идеята е най-важна, а от идеята, стигайки до най-малкия детайл, да я изпълним – това е задачата” – каза главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Малката улица със стъпала между пл. ”Кн. Александър Първи” и бул. ”Дондуков” изпълнява важна градоустройствена връзка за пешеходното движение в центъра на града по оста юг – север. Развитието на пешеходните пространства е приоритет в анализа на публичните градски зони в стратегията на световноизвестния урбанист арх. Ян Геел, който консултира София по покана на кмета Фандъкова и главния архитект арх. Здравков.

Затова е много важно как ще присъства историята чрез визуалната комуникация, наред с новите настилки, почистване на фасадите, осветление, характерния парапет на стъпалата, които са част от проекта, изработен като дарение от екип, с ръководител арх. Радомир Серафимов.

Планира се след отразяване на направените бележки и предложения да бъде направено следващо представяне с обсъждане на идеята и проекта за обновяване на ул. „Малко Търново“. Сред присъстващите на първото представяне, които задаваха своите въпроси и даваха предложения за промени, бяха учени като проф. Михаил Неделчев, д-р Георги Текев – изпълнителен директор на НБУ, Владимир Люцканов, директор на Младежки театър “Николай Бинев”, музикантите Васко Кръпката и Васил Гюров, писателят Иван Стамболов – Сула, поетът и сценарист Иван Ланджев, писателите Мариана Екимова-Мелнишка, Александър Н. Геров, Федя Филкова, Дими Стоянович, режисьорите Виктор Божинов, Лъчезар Аврамов, Камен Балкански, художниците Михаил Лалов и Филип Бояджиев, преподавател в НХА, актрисата Яна Маринова, Стефан Огнянов, историк и председател на УС на „Сдружение 365“ – организатори Free Sofia Tour и Sofia Communist Tour, арх. Николай Давидков – ръководител на студио „Прожектиране“ и др., както и главният архитект на София арх. Здравко Здравков, Малина Едрева, председателят на постоянната комисия по култура, образование, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Силвия Чакърова, урбанист и координатор на проекта “София – град за хората”, общинските съветници Силвия Христова, Стефан Марков, Прошко Прошков, Ботьо Ботев, представители на „Визия за София“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.