Възстановяват каменния кръст в квартал "Лозенец", посветен на Освобождението на България

Каменният кръст в кв. „Лозенец” ще бъде възстановен, информира БТВ. Идеята е на хората от района, които след повече от година борба получиха и подкрепа от институциите.

Кръст в район „Лозенец” е първият паметник, посветен на Освобождението на България. Той е поставен през 1878 г. и осветен от църквата.

Преди година гражданска инициатива започва подписка за възстановяването му максимално близо до мястото, където си е бил.

Пространство около каменната чешма и зад нас да бъде обособено като едно малко площадче и в дъното да бъде поставен кръста на фундамент.

Инициаторите припомнят, че самата местност в Лозенец се счита за свещена. Легенда разказва, че там император Константин Велики е видял кръстно знамение.

Самият кръст се съхранява в двора на църквата „Преображение Господне”. Становището на Светия синод за възстановяването на паметника също е положително.

Десетилетия наред кръста се е намирал на една поляна в Лозенец. През 2005 г. е обявен за паметник на културата, а през 2011 г. е преместен.

Зад инициативата застана и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Очаква се идейният проект да бъде разгледан от общинските съветници в София.

Остава въпросът къде ще кръстът – максимално близо до оригиналното си място, както е по идеен проект, или ще е в подножието на новата църква в кв. „Лозенец”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони