Възстановяват пропадналия преди 16 години панорамен път Варна-Златни пясъци

Местният парламент одобри споразумение с АПИ за реализация на проекта

Прекъснатият от голямо свлачище преди 16 години панорамен път Варна-Златни пясъци най-сетне ще бъде възстановен. Стъпка за това направи местният парламент, който с голямо мнозинство подкрепи предложението на кмета Иван Портних за подписване на споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура" за реализацията на проекта.

АПИ ще го осъществи и финансира, а общината ще извърши за своя сметка теренното обезпечаване на обекта, ще издаде разрешение за строеж и при нужда ще поеме разходите по отчуждителни процедури. Общината ще предостави безвъзмездно на агенцията направения преди 2 г. и одобрен от Експертен съвет по устройство на територията идеен проект. Той предвижда изграждането на 200-метрова естакада, по която ще преминава двулентово пътно платно с прилежащи велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в най-високата централна част. Вариантът е оптимален, тъй като не изисква мащабно отчуждаване. 

Проектът обаче ще бъде прецизиран след нови геоложки проучвания, тъй като свлачището край сп. "Трифон Зарезан" продължава да е активно, стана ясно на заседанието на Общинския съвет.

Очаква се панорамното трасе, което е част и от международния път Варна-Констанца, да е готово след година и половина. Липсата му години наред създава сериозни неудобства на над 3000 семейства, живеещи в местностите "Ален мак" и "Трифон Зарезан". Ощетен е и туристическият бизнес, тъй като до курорта Златни пясъци и комплекс "Ривиера" се стига по обходен път. Той няма алтернатива и при аварийно затваряне на практика достъпът на линейки, пожарни и друга специализирана техника от и към града е невъзможен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони