Възстановяват царския параклис във „Врана“ В малката църква ще се правят венчавки и кръщенета

16 април, 20.30 часа – царската фамилия се подреди за семейна снимка в двореца „Врана“. Снимки Параскева Георгиева и Пламен Трифонов, канцелария на Н.В. Симеон II

Започва възстановяване на царския параклис в двореца „Врана”. Това съобщи пред „Труд” бившият земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски” Мехмед Дикме. Това е ценният за фамилията на Симеон Сакскобурготски подарък, с който го зарадваха министри от НДСВ в два негови кабинета за юбилея му.

Параклисът е скъп и мъчителен спомен за царската фамилия, тъй като недалеч от него, в парка, са били пренесени през 1946 г. тленните останки на цар Борис III от гробницата пред Южния олтар в църквата на Рилския манастир.

Симеон и сестра му княгиня Мария-Луиза си спомнят, че всяка сутрин преди закуска майка им, царица Йоанна ги е водила да се молят в параклиса. „Когато споделихме пред царя и сестра му Мария-Луиза, че идеята на министрите от НДСВ в неговото правителство и в тройната коалиция, е за 80-ия му рожден ден нашия подарък да е възстановяването на параклиса, княгинята се просълзи”, разказа пред „Труд” Мехмед Дикме. Меглена Плугчиева и бившият главен секретар на Министерски съвет също се присъединили към идеята и дали лични средства.

„На 14 юни царят даде вечеря за патриарх Неофит и Светия синод. Осветен бе камък за параклиса и поставен на прозореца му”, обясни Дикме. Висшите клирици уверили, че ще осигурят свещеник, който да прави служби, кръщенета и венчавки в параклиса. В него ще могат да влизат всички посетители на парка „Врана”, който всяка събота и неделя е отворен за посетители.

Параклисът „Свети цар Борис I Покръстител” е построен през 1898 г. от Фердинанд и е бил част от царския дворец в центъра на София. През 1912 г., когато е завършен дворецът „Врана”, е прехвърлен там. След референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г. дворецът “Врана” е иззет от държавата и се ползва от новите партийни лидери – Васил Коларов, Георги Димитров, Вълко Червенков, а параклисът е унищожен. В момента иконостасът му се намира в Националния исторически музей, предстои да му бъде направено копие. Мехмед Дикме обясни, че идеята на министрите от НДСВ е светилището да бъде възстановено във вида, в който е било.

Калина изненада
баща си с Бистришките баби

Княз Кирил разговаря с гостите на български

Юбилеят на царя се превърна в светското събитие на годината, събирайки на едно място трима президенти, премиери и министри от няколко правителства и знатни гости от цяла Европа. Нещо, което не е по силите на друг политик у нас.

Децата на царя – синовете Кирил, Кубрат, Константин-Асен и дъщерята Калина, очароваха присъстващите на тържеството по повод 80-годишнината на Симеон II. Всички те откликваха с усмивка на безбройните желания на гостите да разговарят и да се снимат с тях.

На всички направи впечатление, че Княгиня Калина и Княз Кирил разговарят на много добър български.
Кирил, който е финансист в Лондон, пристигна ден по-рано от британската столица, заедно с децата си – Мафалда, Олимпия и Тасило. Най-голямата – Мафалда, учи поп пеене в САЩ и вече има редица изяви. Само преди две седмици тя направи много успешен концерт в родния си Мадрид.

Княгиня Калина доведе цялото си семейство – съпруга Китин Муньос и сина Симеон-Хасан. Малкият е единственото внуче в царското семейство, родено в София. Калина е много привързана към България, след раждането на малкия остава да живее тук повече от година. Сега семейството се е установило в Мароко, където Симеон-Хасан посещава българското училище към посолството. Той показа пред журналисти знанията си по български, като сподели какви подаръци е приготвил на дядо си – количка и пръстен с Мики Маус, който сам е изработил. Княгиня Калина е запалена по ездата и въпреки че претърпя инцидент, заради който се наложи да оперират ръката є, вече е във форма и е продължила с тренировките. Тя изненада баща си на рождения му ден с Бистришките баби, които изпяха две песни за гостите със „синя кръв”. Бистришките баби пяха и на сватбата на Калина на Боровец. Фолклорната група е обявена за нематериално съкровище от ЮНЕСКО през 2005 г.

Снахите се чувстват
в свои води в България

Княгиня Карла, съпруга на Княз Кубрат, се чувства в свои води в България, защото често е идвала в страната ни. Двама от синовете на Карла и Кубрат не успяха да дойдат, защото точно в този ден имат изпити.

В България пристигна и княгиня Мириам де Унгрия – съпруга на първородния син на царската двойка Княз Кардам, който, за съжаление, почина през 2015 г.

С особената си елегантност и финес вниманието на гостите привлече княгиня Мария Гарсия де ла Расиля – съпругата на Княз Константин Асен, който като брат си Кирил е финансист. Двамата са кръстници на малката дъщеря на испанския крал Фелипе и кралица Летисия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Възстановяват и младежкото НДСВ, основано и ръководено от Делян Пеевски (напет младеж, любимец на Бойко Борисов).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.