Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Възходът на евроскептичните партии изостава Според последните социологически проучвания ще вземат една трета от местата в ЕП

Критиките срещу ЕС нарастват от началото на новото хилядолетие

С наближаването на изборите за Европейски парламент една най-обсъжданите теми е очакването антиевропейските сили – тоест десните и леви популистки движения – да отбележат значителен напредък.

Според последните прогнози на онлайн медията EuropeElects, базирани на национални проучвания, антисистемните партии (повечето от които са критично настроени към ЕС, ако не и срещу международното сътрудничество по принцип), ще спечелят близо една трета от всички места.

Какво ще означава това за съгласуваността на европейския проект и за способността на ЕС да откликва на легитимни обществени проблеми, наистина е сериозен въпрос. Но Европа се е оказвала в същото положение и преди.

Критиките срещу ЕС очевидно нарастват от началото на новото хилядолетие, както посочва и доклад за „географията на недоволството от ЕС“, който също показва колко неравномерно е разпределено това недоволство и не оставя никакво съмнение, че икономическият спад напоследък е ключов фактор за скептицизма спрямо ЕС.

Антиевропейската вълна може да се наблюдава в повечето държави. Подкрепата за тях определено нараства, макар да има и изключения, особено в Белгия и Холандия.

Дали сме изправени пред небивало предизвикателство за европейския проект? Едва ли. Още през 2014 г. анализаторите се притесняваха от успеха на антиевропейските партии в Европейския парламент (като например британската Партия на независимостта, френската Национален фронт и италианското Движение 5 звезди). Но още тогава Никола Верон, в блог за института Брьогел, направи противоположното, но правилно наблюдение, че 2014 г. само бележи връщането на антисистемния вот в европейските избори до нивата от началото на 80-те – и всъщност дори не ги достига.

Сега Верон актуализира своя анализ, използвайки последните прогнози за изборите. Очевидно е, че надигащата се напоследък антиевропейска тенденция е в известен смисъл само връщане към нормата – или поне към нива, които ЕС вече е виждал и е успявал да преодолее. Докато вотът за двете най-големи партии – десноцентристката Европейска народна партия и социалдемократическия Прогресивен алианс на социалистите и демократите – се насочва към рекордно нисък резултат, цялостният „европейски мейнстрийм“ (включващ твърди проевропейци като либералите и зелените) е по-силен, отколкото през 1979 г. И обратно, антисистемните сили сега не са електорално по-силни (всъщност дори са по-слаби) отколкото преди 40 години.

Това показва колко е важно да се гледа не само към най-близкото минало. Много анализи се базират само на данни от 2000 г. насам и обхващат покачването на антиевропейския вот, но не и предходния му спад. Една по-дълга извадка показва, че Европа вече е преживявала подобни настроения и то при доста сходни обстоятелства. В началото на 80-те антисистемните сили се възползват от болезнените последици на деиндустриализацията, точно както сега се възползват от последиците на финансовата криза, допълнително усложнила трудностите от структурните промени десетилетия по-рано.

Виждаме още, че по време на добрите икономически времена от 90-те и от началото на новия век, антиевропейската вълна отслабва и подкрепата за европейския проект се завръща. Онова, което е било постигано преди, със сигурност може да бъде постигнато отново – стига да извличаме поуки не само от грешките, но и от успехите на миналото.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Бодряшки прогнози предизборно. Като си спомним какви бяха „очакванията за Тръмп на изборите и какво излезе, какви бяха надеждите за президентските избори у нас и в Русия и какво излезе накрая, започваме да ставаме прогнозоскептични.

  2. Бодряшки приказки предизборно. Спомняме си такива прогнози за кампанията на Тръмп да последния момент и за крайния резултат. Пак такива бяха прогнозите и за президентските избори у нас и в Русия и отново не се получи съвпадение с очакванията. Не е добро положението. Меркел пет месеца се бори докато получи канцлерството, Макрон има проблеми и сега. Италия, Австрия, Унгария, Полша – да не ги изброявам всичките – не запазиха статуквото си отпреди 2014 г. Дори се наложи да премахнат социалната функция на Гугъл заради бум на опозицията. Наложителни са поправки в ЕС, за да се запази първоначалния проект.

  3. Нормално, след като европа 40 години промива стадото колко лошо е лидерството… и всички „антисистемни“ партии са одобрени от системата.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.