Вълнуващи спектакли под звездите: "Опера на светилището" край Приморско

Тракийското светилище Бегликташ се намира в най-високата част на нос Беглик Таш (128 м надм. височина) край Приморско. То е едно от най-големите открития за Тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа планина
Фестивалът ще е в три поредни вечери
 
Държавна опера - Бургас вече има своето ново оперно място за лятото. То е наистина на магическо кътче, край Приморско- древното тракийско светилище Бегликташ. Именно там ще се проведе тридневният фестивал "Опера на светилището".
 
"Това е една инициатива, която правим съвместно с общината в Приморско, а идеята се роди още миналата година. Ощее тогава интересът беше огромен, но заради пандемията миналото лято не успяхме да я осъществим. Така че програмата реализираме сега, и се надявам така да излезем от капана на изолацията. Атмосферата е наистина е приказна, а сюжетите са подбрани специално, и когато се включи и тази визия, на магичния Беегликташ, преживяването наистина ще е неповторимо", каза преед "Труд" диреекторът на операта в Бургас доц. д- р Александър Текелиеев. Оперите са адаптирани и режисирани именно от него.
Сред естествения декор на тракийското свещено място, ще бъдат представени Вердиевите „Набуко“ /6 август/ и „Трубадур“ /7 август/ и белакнтовият шедьовър на Винченцо Белини „Норма“ /8 август/. 
 
Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лиричната трагедия в две действия „Норма“ и импонира и на сюжета и на другите две оперни заглавия. Постановката е  уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.  
 
Под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев, вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди и Белини ще се случат на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери – на 6, 7 и 8 август. Режисьор на трите внушителните постановки, адаптирани за откритата сцена на светилището, е на доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, пластиката е дело на дългогодишната примабалерина на Бургаската опера – Галина Калчева. Суфльор на фестивалните постановки е Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони