Вълци върлуват под връх Миджур

Унищожават популациите на елени, сърни и глигани

Вълците в Северозападния Балкан са се увеличили в последната година. В зимните месеци глутници обиколят горите под връх Миджур и разкъсват сърни и елени, съобщиха ловци от Чупрене.

Авджиите установили сериозно нарастването на броя на четирикраките горски разбойници при излетите за диви прасета. Вместо глигани на пусиите често изскачали вълци, а по планинските усои стрелците откривали оглозгани кости на сърни.

“Числеността на вълците в района е доста голяма и това вече поражда проблеми. През 2015 г. отстреляхме само два вълка, а този сезон - 2016/2017 г., повалихме десет”, заяви Владислав Антонов, специалист по лова в Ловно-рибарско сдружение “Миджур”.

Сред успехите на балканските ловци е отстрелът на грамаден вълк край село Буковец от инженер Михаил Пунов. В края на миналата година Милен Доцински гръмнал два вълка над Чупрене, но други два избягали. Глутниците обаче продължават да кръстосват балканските гори и в дълбоките снегове сърни, елени и дори диви свине трудно се спасяват от набезите им.

“Законът ни забранява хайки в тези месеци, затова даваме разрешителни за отстрел на хищници на опитни стрелци. Разчитаме те да прочистят района от опасните зверове, за да дадем повече шанс на кроткия дивеч”, казва Антонов.

Допреди месеци горите под връх Миджур са били пълни и с чакали, които нападали дивеча и дори слизали към селата. Ловците обаче успешно намалили броя им. Само през последните месеци са отстреляни 50 чакала, казаха от сдружението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България