Радев изпрати съболезнования до президента на Ирак за жертвите от потъналия ферибот

Оставиха в ареста двамата мъже, гаврили се и убили 53-годишна жена в Харманли

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт

Лавров: Западът прикрива престъпленията на НАТО в бивша Югославия

Осъдиха двамата мъже, които се стреляха в Кюстендил миналия юни

Почина народната певица Стефка Кушлева

Кметът на Пазарджик ще се бори за четвърти мандат като независим

Диане Крюгер за най-тежката година в живота й

Свещеник е бил намушкан с нож по време на литургия в Монреал

Моторист и спътницата му са в болница, след като се удариха в скала край Асеновград

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на линейка, спипан да кара пиян в пловдивската „Шекер махала“

Направиха първа копка на мащабен спортен комплекс за 24 милиона лева край Разлог

Отпуснаха над 3 млн. лева на община Свищов за закриване на депо за отпадъци

Министър Порожанов: 35% обработваемите площи ще бъдат защитени от градушки през тази година

Камион се преобърна и разпиля скрап край Бобошево

Вълчи глутници върлуват около селата

70-килограмов вълк-единак отстреляха в Родопите

Законът за лова и опазване на дивеча не предвижда хайки

За зачестили случаи на отстрел на вълци в равнинни райони и близо до населените места и хората алармират от Националния ловно-рибарски съюз – Сдружение на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ). Преди години вълк е отстрелян край бургаските езера. Миналата година, на пусията за диви прасета край странджанското село Граматиково, авджиите отстреляха два вълка. За благодарност фермерът Жеко Николов покани ловната дружинка на печено агне.

Ивелина Стоянова със слуката си от три чакала за ден
Ивелина Стоянова със слуката си от три чакала за ден

Вълчите набези продължават и тази година и през ноември се стигна до сблъсък между хората и вълците край монтанското село Якимово. “От месеци глутница върлуваше в околността, отмъкваше овце и агнета”, оплакват се местни стопани. Срещата на ловците и хищниците станала случайно недалеч от река Цибрица. “Бяхме излезли с дружинката на лов за диви прасета. Аз застанах на засада по-рано от другите, имах и късмет, че вятърът духаше срещу мен. Вълците – явно дочули шума на останалите, се опитваха да се измъкват през храсталаците от обръча, който се стягаше и не ме усетиха!”, разказва фермерът Васил Алексиев. Ловецът взел на мушка хищниците и с един патрон повалил едър мъжки вълк, а с втория ранил женската с него. Вълчицата се опитала да избяга, но мъжът я догонил с джипа си и я ликвидирал. “Вълкът беше доста едър – 57 килограма, доста домашни животни беше разкъсал!”, коментира стрелецът. Васил Алексиев е фермер, който работи заедно с брат си 2000 дка земя. Той е потомствен ловец и майстор в стрелбата по хищници. Вече има отстреляни три вълка.

70-килограмов вълк-единак застреляха преди две седмици под връх Персенк в Родопите ловците от ловната дружинка в чепеларското село Малево. Хищникът редовно обикалял кошарите и стадата наоколо и похапвал овчи мръвки, докато накрая все пак си намерил майстора, съобщи кметът на близкото село Забърдо – Валентин Черпоков. Междувременно в същата Девинска община, където е и ловното стопанство “Извора”, изобилстващо от полезен дивеч и в което се ловува срещу заплащане, през септември стрелци от местното ЛРД “Девин” удрили два вълка. Но не сме изпълнили годишния си план за отстрел на този вид вреден дивеч, призна шефът на дружинката Владимир Пейков. Той посочи, че при пролетната таксация в района т. г. са преброени към 80 сиви хищника, а имат план за отстрел на 40 от тях.Най-сериозна е вълчата популация обаче около Смолян и Рудозем, както и в Златоградско, защото и от съседна Гърция редовно идват насам четирикраки сиви “гурбетчии”, отчитат в Районната дирекция по горите.

От близо 10 години законът за лова и опазване на дивеча не предвижда хайки за вълци. Когато вълците започнат да нападат стадата, от 8 до 20 ловци се обединяват в група, грабват пушките и обявяват война на свирепите нашественици.

Четирикраките горски разбойници са истинска напаст за земеделците животновъди и затова почти всеки фермер е ловец или приятел с ловците в района. Пушката и оловото са единствените сигурни спирачки на вълчите набези. “Приказките за добрия вълк са залъгалки за деца и локуми на природозащитници, които не са стъпвали сред природата и не са се грижели никога за животно. Вълкът е безпощаден хищник. Той единствен сред зверовете у нас разкъсва повече отколкото може да изяде. Разяри ли се, поваля и души наред и всява страх и ужас сред добичета и хора!”, твърдят препатили стопани. Недопустими според тях са обаче призивите от други държави, които са избили навремето вълците си до крак, отстрелът им у нас да бъде забранен.

 

Във Върбишкия балкан

Млад ловец повали 32 кг вълчица

Цветелина Георгиева
Труд, Шумен

Фейзула Руждин срещна два вълка край село Бяла река от шуменската община Върбица, успя да убие женския.
Фейзула Руждин срещна два вълка край село Бяла река от шуменската община Върбица, успя да убие женския.

Вълци из Шуменско има, ловци са хващали дирите им, тази година обаче има само един убит. Късметът споходи младият ловец Фейзула Руждин (30 г.), който се срещна за минути очи в очи с два вълка и успя да убие женския.

В късметлийската събота преди месец ловците първо тръшнали нерез, а после се отправили за втора пусия – Фейзула застанал до реката при огромен габър. “На тази пусия рядко излиза животно и си викам нищо няма да дойде, но по едно време гледам от гората слиза нещо голямо. Като наближи – вълк! Вдигам пушката, но понеже сме за диво прасе, съм с бренеке и първия път не можах да го ударя, но след втория се търкулна в реката”, разказва ловецът. Точно докато зареждал пак, от лявата му страна, само на 5 метра, излязъл втори вълк. Гърмял инстинктивно, но уцелил животното в гърдите. То тръгнало по реката, но с още един изстрел ловецът го оставил на място. Оказало се, че е убил 6-7-годишна вълчица, 32 кг.

В Шуменско има и дама враг на хищниците – Ивелина Стоянова, която само за два месеца е отстреляла 23 чакали и лисици с ловния си полуавтомат “Армсан”. На един от излетите паднали три за два часа. Пръв помощник й е ловното гонче Рея и личната й ловджийска дисциплина – не пуши, не носи мобилен телефон и животните не я усещат. Тя пък им знае любимите места безпогрешно и стреля точно, защото от хищниците по-голям враг на дивеча няма.

 

Експеримент в Йелоустоун

Имат благотворен ефект върху екосистемите

За десетина години популацията на вълци в Йелоустоун се е увеличила неколкократно.
За десетина години популацията на вълци в Йелоустоун се е увеличила неколкократно.

Вълците са жизненоважни за поддържането на здрава екосистема – факт, който бе забравен, когато тези хищници бяха почти изтребени в голяма част от САЩ от фермери и ловци. Заради това популациите на други животни експлодира и наруши природния баланс. През 1995 г. обаче, вълци от други райони бяха върнати в националния парк Йелоустоун, където те значително промениха поведението на голямата популация от уапити (вид едър бозайник от семейство Еленови). За да не попадне в засади, рогатият дивеч бе принуден да смени обичайните си маршрути. А това на свой ред доведе до възстановяване на местната флора и увеличаване на биоразнообразието заради наличието на храна и местообитание за голям брой растения, животни и насекоми. Освен това присъствието на вълците оказа благотворен ефект и върху реките, след като коритата им бяха стабилизирани от възстановяването на баланса.

 

Инж. Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ:

Постната пица за ловците остана

03-10– Инж. Василев, много ли са вълците и пакостят ли те на хората?
– От години популацията на вълка в България бележи устойчивост. Таксацията сочи запас от около 2000 вълка. Методиката обаче допуска определени индивиди да бъдат преброени повече от веднъж. На база информацията, която достига да нас, не повече от 1500 екземпляра обитават нашите гори. Макар популацията да е в рамките на допустимото, като всеки едър хищник, обитаващ дивата природа, вълкът нанася щети. За да оцелее той трябва да се прехранва и затова ловува. Не напада най-лесната, а най-достъпната плячка. Много често това са животни, които са собственост на земеделски стопани.

– Някога държавата плащаше за отстрел на вреден дивеч, сега как е?
– Имаше един министър на финансите, който илюстрираше държавния бюджет с постна пица. Точно той ликвидира премиите, които държавата изплащаше за отстрел на хищници. Преди това се изплащаха по 100 лева за вълк и 25 лева за чакал или се даваха дърва за огрев. Сега на много места в страната ловните сдружения сами са определили някакъв стимул за ловците, които отстрелват хищници, но това са техни вътрешни организационни решения. Държавата се е отказала от ролята си да стимулира ловците.

– Има ли други дейности, оставени на самоорганизацията на ловците?
– Ловците основно помагат, за да се отчете ефективността на ваксинацията срещу бяс. Никой обаче не осигурява финансиране за събиране на проби от хищниците. Съвсем естестено да се предоставят опакивки и матеряли за лична хигиена. Пари трябват, за да може да се прибере намереният хищник и да се обезпечи транспортирането му до съответната ветеринарно – медицинска служба.

– Но вие сте поставили въпроса за решаване, нали?
– Многократно в годините назад и сега. За съжаление нямаме чуваемост. Нищо не се променя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Като гледам голям юнак е тоя мазен фес с пушка в ръката,на българи не разрешават оръжие но на потурнак може,също и онази с обърканата секс. ориентация чак с полуавтом.карабина срещу дивите животни.Ако беше истинска жена-щеше да знае, че жената дава живот а не отнема.

  2. По-вреден дивеч от комплексираните алкохолици-селяндури, наречени „ловци“ – Няма, да си знаете! Наистина сте жалки с това гордо позиране с отстреляни животни, показва само голямата ви простотия. Имате право да отстреляте вълк само когато е непосредствена опасност, а не даревете че трябвало и пари да ви плащат, и дърва…

  3. Защо хищниците се ловуват целогодишно? Те нямат ли право да родят и отгледат поколение спокойно като другите диви животни? Разбирам че популацията трябва да се контролира, но е нужна и малко милост. Така изчезна рисът в България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.