Вълшебните книги на Димитър Петров гостуваха в СУ „Йордан Йовков“ – Русе

Учениците от 2-те и 4-те класове на СУ „Йордан Йовков“ – Русе днес бяха щастливците, на които гостува носителят на първа награда от Четвъртия национален конкурс за авторска приказка за 2021 г. – писателят Димитър Петров. Той прие поканата да чете в Русе в подкрепа на Националната кампания „Походът на книгата“, но и като знак на уважение и специално отношение към училището, в което самият той е учил и с което го свързват много спомени и приятелства.

Роден през 1956 година в Разград, Димитър Петров израства в семейство на учители, където книгите са част от ежедневието. Творец, общественик, член на Съюза на българските писатели, от години съдбата му е свързана с Регионален библиотека „Проф. Боян Пенев“ в родния му град, чийто директор е понастоящем.
През 2019 година авторът подава ръка на детската аудитория, за да я съпроводи по пътя на приказните приключения за малки и големи – от детето, което току-що е научило буквите, до човека, който е натрупал достатъчно опит, за да се нарече мъдрец. Защото неговите творби са повече от книги. В тях са вплетени послания за надеждата, за това как трябва да се отнасяме и пазим природата и колко е важно да бъдем добри.
С много настроение и по детски неподправен интерес учениците от вторите класове изслушаха приказката по действителен случай „Полетът на костенурчето Косьо“ – разказ за намерена със спукана коруба и спасена от неговата внучка Деяна костенурка.

Пред учениците от четвъртите класове Димитър Петров представи най-новата си творба „Щъркелът, слънцето и надеждата“, с която именно печели и първо място в престижния конкурс за авторска приказка и която той посвещава на другите си две внучки – Миа и Вая. Това, което отличава неговите книги, е присъствието на стихове. Написването им се оказва лесна задача за автора, който се занимава със създаването на куплети. „Децата лесно възприемат римушките като песничка“ – пояснява защо обединява поезия и проза писателят. 

Скоропоговорки, гатанки, смешни въпроси и още по-смешни отговори, награди и много усмивки. Авторът сподели пред учениците, че да четеш книга е забавно, защото можеш и сам да си представиш как изглеждат героите и призова децата да четат, защото чрез магията на словото ще открият неподозирани светове. И че добрата книга може да ти подскаже къде се крие щастието, хармонията, удовлетворението. Тя е метафора на постоянната житейска битка и на изборите, пред които се изправяме, на колебанията и страховете, на радостта, когато решенията са взети със сърцето.

Книги – вълшебство. Така най-кратко бихме могли да наречем приказките на Димитър Петров. А възгласите на децата: „Жив писател!“ породиха много усмивки в автора. Възпитаниците на русенското средно училище с учудване установиха, че писателите са като техните родители, дори малко приличат на нечий дядо, имат брада и мустаци, задават гатанки и… дори ги черпят с бонбони.

Разделихме се с много усмивки, обещание за нови срещи и да напише специално за нашето училище приказка за едно изгубено ключе. И задължително приказката да е с щастлив край.
 
Срещата на Димитър Петров с ученици от СУ „Йордан Йовков“ – Русе е част от инициативата „Известни българи четат на деца“ в рамките на Националната кампания „Походът на книгите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони