Вълшебното хапче произвели в Биовет

Проф. Ива Христова

Властта дала бърза писта на свинското лекарство за COVID-19

HUVE-19 (Ивермектин) не е тестван за токсичност, преди да бъде прилаган върху болни пациенти

Ивермектинът се дава на хора само в Африка

След като се разбра, че с едно мистериозно лекарство за прасета борим COVID-19, “Труд” се добра до следните подробности: Вълшебният лек се произвежда от “Биовет” АД, а създателите му са го кръстили HUVE-19 (Ивермектин, 3 мг, таблетки).

Заради това, че той е най-обещаващият препарат в борбата с COVID-19, по думите на проф. Ива Христова, зам.-директор на Центъра за паразитни и инфекциозни болести, медикаментът е получил бърза писта за производство от властта.

Проверка на “Труд” показа, че е прескочена първата фаза на клинично изпитване на препарата - проверка за токсичност върху здрави доброволци. “Ивермектин има разрешение за употреба с друго показание, в тази връзка не е необходимо да бъде проведено клинично изпитване във Фаза 1”, отговориха днес на въпрос на “Труд” от здравно министерство. Както и че в момента HUVE-19 е във Фаза 2.

Според европейските стандарти всяко клинично изпитване има 4 фази. Първата, която е задължителна е за токсичност, ако медикаментът е нов за хуманната медицина. До този момент Ивермектин се прилага само за ветеринарни цели за унищожаване на външни и вътрешни паразити при свине, овце, кози, кучета и др.

За хуманитарни цели се използва в африкански държави като Нигерия, Сиера Леоне, Кения и др. под формата на мехлем срещу краста, както и в инжекционен разтвор срещу “речна слепота” и “филариоза”. Таблетки Ивермектин за хора не са използвани никъде по света.

В Европейския регистър на клиничните проучвания изпитването на Huvefarma ЕООД България е вписано на 15 май 2020 година. От документи, с които “Труд” разполага става ясно, че на 22 април “Биовет” АД са поискали разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за производство на лекарствения продукт за клиничното изпитване. На 24 април компанията получава разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), разписано от директора на агенцията Богдан Кирилов.

На 4 май в ИАЛ са представени всички документи за клиничното изпитване на Ивермектин - HUVE-19 при пациенти с доказана инфекция със SARS-CoV-2 (COVID-19) с проявена клинична симптоматика. В документа е записано следното: “HUVE-19 е перорален препарат принадлежащ от групата на авермектините (АВМ), съединения открити през 1967 и одобрени при за употреба при хора през 1987 година. Той е използван от милиони хора по целия свят, показващ широка граница на клинична безопасност. Ивермектин е широкоспектърен, антипаразитен агент, използван за борба с паразитни червеи в хуманната и ветеринарната медицина”.

От компанията се позовават и на изследвания, които показват, че препаратът “мощно инхибира репродукцията на членове на няколко вирусни семейства”.

Етичната комисия за клинични изпитвания към здравно министерство е дала разрешение от 15.05.2020 година, отговориха още на “Труд” от там.

На 19 май в ИАЛ вече има и уведомление за първи участник - пациент, който е включен в тестовете с вълшебното хапче. Става дума за болен от “Втора многопрофилна болница за активно лечение - София” ЕАД.
Това е една от общо 9 болници в страна, приели да участват в проучването. “Труд” потърси за коментар ръководители изследователските центрове, където се провеждат тестовете. И установи, че част от тях са много доволни от ефекта на хапчето.

От Huvefarma ЕООД уверяват ИАЛ, че ако проучването върху 30 пациенти не покаже “ефикасност от лечението” или при наличие на проблеми с безопасността, няма да се набират повече пациенти.

 

Проф. Ива Христова:

Ивермектин е най-обещаващият препарат

Към момента “Ивермектин” е най-обещаващият препарат в борбата с COVID-19. Възможно е да излязат и други”. Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова.
“Хубавото при него е, че той е известен от много отдавна - още то 1975 г. Има достатъчно опит с него. Разрешен е за употреба, има доказана безвредност при хората”, каза още тя в студиото на “Здравей, България”.

 

В страната

В Горна Оряховица излекуваха четирима

Четирима пациенти от Горна Оряховица, заразени с коранавирус са били включени в тестовете на новото лекарство Ивермектин. До един заразените са оздравели напълно. Това заяви пред “Труд” директорът на общинската болница в железничарския град д-р Иван Иванов.

“В случая обаче става дума за клинично проучване и резултатите ще бъдат оповестени от екипа, който е поръчал и провежда тези тестове. Ние сме само изпълнители. За да има резултат едно клинично проучване обаче някои от медикаментите са плацебо, а други са истински. Никой до момента не знае дали нашите пациенти реално са получавали лечебен препарат или такъв с плацебо ефект. Паралелно с това лекарство те са приемали и други медикаменти”, обясни д-р Иван Иванов.

И в Сливен ще пробват лечение

И в Сливен ще се използва препарата Ивермектин за лечение на COVID-19, но то още не е започнало, съобщиха от областната МБАЛ “Д-р Иван Селимински”.

Областната болница е най-голямото лечебно заведение в региона. Голяма част от болните с коронавирусни инфекции се приемат в инфекциозното є отделение, а неотдавна бе разкрито и второ COVID-отделение. Екипът є работи на пълен капацитет и с денонощен режим. Пробното лечение с препарата предстои, каза завеждащата инфекциозното отделение д-р Милена Ченкова. Все още се уточняват критериите и изискванията за приложението му. Рано е да се коментира и колко ще са първите пациенти, при които ще бъде използван той.

 

9 изследователски центъра тестват болни

1. Клиника по вътрешни болести, УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД, гр. София с главен изследовател доц. д-р Петър Атанасов;

2. Инфекциозно отделение, “МБАЛ - Пазарджик” АД, гр. Пазарджик с главен изследовател д-р Мария Пелева;

3. Отделение по инфекциозни болести, МБАЛ “Св. Иван Рилски Горна Оряховица” ЕООД, гр. Горна Оряховица с главен изследовател д-р Дария Макавеева;

4. Отделение по инфекциозни болести, “МБАЛ - Хасково” АД, гр. Хасково с главен изследовател д-р Красимира Кинова;

5. Пулмологично отделение, “СБАЛББ - Перник”, гр. Перник с главен изследовател д-р Бойко Боянов; 

6. Отделение по инфекциозни болести, “МБАЛ - Благоевград”, гр. Благоевград с главен изследовател д-р Людмила Гайдарска;

7. Клиника по вътрешни болести, Отделение по ендокринология и болести на обмяната, “УМБАЛ Пълмед” ЕООД, гр. Пловдив с главен изследовател доц. д-р Митко Митков; 

8. Отделение по пневмология и фтизиатрия, “Втора МБАЛ - София”, гр. София с главен изследовател д-р Бросек Хасан; 

9. Трета клиника по неспецифични белодробни болести, МБАЛББ “Света София” ЕАД, гр. София с главен изследовател д-р Владимир Миланов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване