Външният министър: България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план

Снимка: Архив

ЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през месец февруари, каза Захариева

"Външната политика стана по видима за обществото заради активната политика по отношение на страните от Западните Балкани. Това е основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, но в същото време е много по-дългосрочна цел и България има интерес съседите да бъдат стабилни в дългосрочен план". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

Захариева посочи и още резултати през тази година във външната ни политика: "Подписването на договора с Република Македония. Договорът не е ратифициран все още. Надявам се народните представители да го подкрепят. Още преди да се ратифицира договорът, той се изпълнява. /…/ Признаването официално на българското малцинство Албания. Откриването на Консулство в Тараклия. Това е много важно събитие в Молдова, на което присъствах. Молдовските граждани от български произход са около 50 хиляди. Това са много важни неща. Това показва, че много високо в програмата на българското правителство е грижата за българските общности зад граница."

За първи път от 12 години, един от основните външнополитически приоритети на Европейската служба за външна политика са Балканите, посочи министърът: "ЕК ще излезе със Стратегия за Западните Балкани през месец февруари, която ще обхваща всички държави. Организират се много срещи с лидерите. /…/ Много е важно, че политическите сигнал, конкретни ангажименти към държавите, се чуват от голяма част от лидерите в Европа. Такава среща на върха на тема Западни Балкани не е имало от 2003 година."

Захариева коментира и законодателните промени, направени от Полша и порицани от Брюксел. С промените се дадоха повече права на изпълнителната власт в съдебната система. Заради тях ЕК взе решение да задейства чл.7 на Лисабонския договор, който решава Полша от право на глас: "Това са, за съжаление, не толкова приятни и позитивни неща, но това дава и голяма възможност. Изненадваща е новината, че започна процедурата. Вече има две обсъждания – по време на Малтийското председателство и по време на Естонското председателство. Процедурата е, че ЕК реши да започне тази процедура. Тя дава възможност за изслушване на държавата и считам, че всяка една от държавите трябва да вземе становище, когато чуем и другата страна,. Сега имаме само тази ЕК. Считаме, че задължително трябва да се чуе мнението на Полша. Ако се вземе решение от 22 държави, тогава то отива за одобрение в ЕП. По моя информация, ще има среща между полския премиер и президента Юнкер януари месец. /…/ Много е важно тази процедура да не се превърне в повод за ново разделение на ЕС. Ще положим всички усилия като председатели на Съвета да не се получи нова разделителна линия."

Министърът отчете като успех създаването на Фонд за отбрана и програмата за Постоянно структурирано сътрудничество - PESCO. "По време на Българското председателство не надявам да постигнем съгласие по Дъблинския регламент и общата политика за убежища, каза още вицепремиерът: Българската позиция е такава от началото и все повече позицията и на другите европейски държави се доближава до това, което е казала България преди няколко години. Така че имам надежда, че ще вървим към това да се постигне работещо съгласие."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика