Външният министър на Германия предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа

Зигмар Габриел и Сергей Лавров

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа, предаде БНР. В Москва той се срещна с руския си колега Сергей Лавров. По план двамата първи дипломати трябваше да говорят за войната в Сирия, конфликта в Украйна и двустранните икономически отношения. Струпването на оръжия по границата между НАТО и Русия обаче измести предвидените теми от фокуса на разговорите.

"Опасявам се, че на фона на увеличаването на военните части на Русия в Балтика и по границата с Полша и на фона на намеренията на Съединените щати за рекордно увеличаване на бюджета за отбрана, ние отново се намираме в началото на нова спирала на въоръжаване", заяви германският външен министър по време на първото му посещение на този пост в Москва. В момента Северноатлантическият пакт разполага 4000 военнослужещи в Полша и трите балтийски страни. Русия от своя страна засилва военното си присъствие по западната си граница, включително и разполагайки ракети в Калининград.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията, че Москва заплашва сигурността на Запада, като заяви лаконично:

"Ние разполагаме с други данни. Ние реагираме на решението на НАТО от Варшава, защото в момента по нашите граници се разполагат сухопътни войски на Алианса, включително и от Германия."

Лавров отново напомни, че според Москва разширяването на НАТО на изток до Украйна и Грузия накърнява руските интереси. Според него в рамките на съвета НАТО - Русия трябва да се сложат картите на масата за проговори, за да се види кой къде какви въоръжения има. За Германия остава важно постигането на напредък в преговорите за Украйна.

Това ще подпомогне и разоръжаването в Европа, смята германският външен министър, като заяви:

Предпоставка за решение на конфликта не е кой с кого преговаря, а спазването на вече постигнатите договорености. За съжаление, липсата на напредък се дължи на това, че не успяваме да постигнем примирие в Източна Украйна.

Очаква се Габриел да разговаря по-късно днес и с руския президент Владимир Путин, преди той да приеме турския президент Реджеп Тайип Ердоган тази вечер в Москва.

https://twitter.com/mfa_russia/status/839770832217993216

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа