Външно привика посланика на РСМ след 3 нападения (обзор)

Пореден инцидент с клуба “Цар Борис III” в Охрид

Чакаме съседите да разкрият извършителите

Процесът по започване на преговори между ЕС и Северна Македония да бъдат прекратен, предлага в Брюксел евродепутатът Ангел Джамбазки

Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември 2022 г. в Охрид, Република Северна Македония е използвано огнестрелно оръжие срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание “Цар Борис III”. Такава позиция разпространи външното ни министерство вчера. От ведомството извикаха на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, за да є бъде връчена протестна нота. Това е третото нападение срещу клуба в рамките на два месеца.

Последно, около 19:12 часа в сряда вечерта по осветените прозорци на клуба е стреляно с огнестрелно оръжие. Пристигналите на място униформени установили, че в стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки от куршуми.

Българските евродепутати са информирали веднага ръководството на Европейската комисия, а Ангел Джамбазки съобщи, че ще направи предложение пред ЕС процесът по започване на преговори между ЕС и Северна Македония да бъдат прекратен, докато всички извършители на нападения над българските клубове в Македония не бъдат разкрити, съдени и осъдени.

Междувременно от МВнР допълниха, че генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая.

“Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб “Цар Борис III” за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София”, допълват от външно.

Оттам очакват компетентните власти в РСМ в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Костадин Костадинов, “Възраждане”: Да поставим въпроса пред Еманюел Макрон

България спешно да призове върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел да свика съвета по външни работи. За това призова в парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Трябва да поставим въпроса пред френския президент Еманюел Макрон, или за пореден път изразът “Гаранция - Франция” ще се окаже верен”, заяви Костадинов.

Ако не предприемем твърди действия, провокациите ще стават още по-силни и рано или късно може да се стигне до жертви, смята той.

Еврокомисарят Оливер Вархей: Властите в Охрид на намерят извършителя

При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера (бел. ред. - първото за тази седмица нападение над клуба на македонските българи в Охрид, което стана в понеделник). Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля в началото на август). Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя. Това каза еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей пред Bulgaria ON AIR.

Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България