Въпреки присъдата от 12 години затвор, Ембака е на свобода, прокуратурата внесе протест

Окръжна прокуратура – Благоевград изготви протест срещу осъдителната присъда на Емил Първанов -Ембака (на 39 години) за умишлено убийство,както и мярката му „подписка“. Прокуратурата е възмутена,че въпреки наложената му присъда от 12 години затвор, Ембака е останал на свобода.

Престъпното деяние е било извършено от него около 13:30 ч. на 26.06.2015 г., на новостроящ се обект „магистрала Струма“, ЛОТ-4, в близост до с. Левуново, община Сандански. Чрез нанасяне на удар с камък по главата, подсъдимият умишлено умъртвил Николай Чивиев (на 47 години).

На 29.06.2018 г. състав на Благоевградския окръжен съд e признал за виновен подсъдимия Първанов и му е наложил наказание от дванадесет години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване, като го е оправдал по повдигнатото му обвинение, че убийството е било извършено по хулигански подбуди.

Съдът е осъдил Ембака и да заплати обезщетения на близките на пострадалия за причинените им неимуществени вреди, ведно със законните лихви.

Прокуратурата счита наложеното на подсъдимия наказание за несправедливо, поради което изготви протест пред Софийския апелативен съд. Посочва се, че престъпното деяние е било извършено от него по хулигански подбуди и се прави искане за изменение на присъдата като се увеличи размера на наказанието до двадесет години „лишаване от свобода“. Протестира се и мярката за неотклонение на Ембака , която въпреки постановената осъдителна присъда остава „подписка“, като съдът е преценил, че не е налице реална опасност той да се укрие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България