Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

Максимална печалба от 10% за „Автомагистрали“ ЕАД при строежа на магистрала „Хемус“ До милион на километър ще спечели държавното дружество

Въпроси за Бюджет 2018 Как да се увеличи заетостта в частния сектор

Четири ключови въпроса, на които трябва да търсим отговор в Бюджет 2018:

1. Ще излезе ли България от групата на страни с прекомерни макроикономически дисбаланси? Там сме в неособено приятна компания с Хърватия, Франция, Португалия, Италия и Кипър. Извън общата оценка на бюджетната стабилност, фокусът тази година е върху подобряване на събираемостта на данъците, реформи при възлагането на обществени поръчки, по-ефективна процедура по-несъстоятелност, социално и образователно включване на онези, които към момента трудно намират заетост и получават достъп до образование.

2. Ще бъдат ли създадени стимули, които насърчават увеличаване на заетостта в частния сектор? Инструментите са най-общо два. От една страна, публичният сектор е голям работодател, и всяко съкращаване на хора – било заради ниска натовареност, било заради оттегляне на държавата от определени дейности, било чрез заместване с компютри – означава повече свободни хора за наемане в частния сектор. Точно в период на бърз икономически растеж и нарастващо търсене на работници е подходящо да се правят подобни стъпки.

3. Ще бъде ли създадена финансова рамка, която създава стимули за по-добро качество на образованието за по-широк кръг деца? Не е достатъчно просто да се увеличи бюджетът за функция „Образование“, не е достатъчно и да се насочат парите за заплати на учителите. Въпросът е дали насочването на средствата ще създаде стимул за решаване на конкретни проблеми – привличане на учители там, където липсват, или за конкретни предмети, увеличаване на достъпа за деца от уязвими групи, в семейства с нисък социален и образователен статус и т.н.

4. Ще има ли стимули за подобряването на бизнес средата? Ще има ли бюджетен стимул за онези ведомства, които подобряват ефективността и скоростта на работата си, облекчават бизнеса и гражданите, въвеждат нови технологии, и обратно – ще бъдат ли финансово санкционирани онези, които създават и прилагат тромави и скъпи процеси за работа, отблъскващи инвестиционния интерес към България?

Със съкращения от
страницата на автора във Фейсбук

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.