Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Въпроси за Бюджет 2018 Как да се увеличи заетостта в частния сектор

Четири ключови въпроса, на които трябва да търсим отговор в Бюджет 2018:

1. Ще излезе ли България от групата на страни с прекомерни макроикономически дисбаланси? Там сме в неособено приятна компания с Хърватия, Франция, Португалия, Италия и Кипър. Извън общата оценка на бюджетната стабилност, фокусът тази година е върху подобряване на събираемостта на данъците, реформи при възлагането на обществени поръчки, по-ефективна процедура по-несъстоятелност, социално и образователно включване на онези, които към момента трудно намират заетост и получават достъп до образование.

2. Ще бъдат ли създадени стимули, които насърчават увеличаване на заетостта в частния сектор? Инструментите са най-общо два. От една страна, публичният сектор е голям работодател, и всяко съкращаване на хора – било заради ниска натовареност, било заради оттегляне на държавата от определени дейности, било чрез заместване с компютри – означава повече свободни хора за наемане в частния сектор. Точно в период на бърз икономически растеж и нарастващо търсене на работници е подходящо да се правят подобни стъпки.

3. Ще бъде ли създадена финансова рамка, която създава стимули за по-добро качество на образованието за по-широк кръг деца? Не е достатъчно просто да се увеличи бюджетът за функция „Образование“, не е достатъчно и да се насочат парите за заплати на учителите. Въпросът е дали насочването на средствата ще създаде стимул за решаване на конкретни проблеми – привличане на учители там, където липсват, или за конкретни предмети, увеличаване на достъпа за деца от уязвими групи, в семейства с нисък социален и образователен статус и т.н.

4. Ще има ли стимули за подобряването на бизнес средата? Ще има ли бюджетен стимул за онези ведомства, които подобряват ефективността и скоростта на работата си, облекчават бизнеса и гражданите, въвеждат нови технологии, и обратно – ще бъдат ли финансово санкционирани онези, които създават и прилагат тромави и скъпи процеси за работа, отблъскващи инвестиционния интерес към България?

Със съкращения от
страницата на автора във Фейсбук

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.