На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Върбичани срещу солидарния принцип за цената на водата

Хората от община Върбица не са съгласни да плащат скъпа вода.

Инициативен комитет от граждани на Община Върбица изрази остро недоволство от решението на КЕВР за повишаване цената на питейната вода до 2,17 лв. по време среща в понеделник с областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и омбудсмана Иван Капралов. Инициаторите са разговаряли с управителя на „Водоснабдяване и канализация“-Шумен инж. Красимир Марков, но не са удовлетворени от аргументите за скок в цената с приетия бизнес-план на дружество.

Губернаторът проф.Стефан Желев/вдясно/ и омбудсмана Иван Капралов/до него/ се срещнаха с върбичани.
Губернаторът проф.Стефан Желев/вдясно/ и омбудсмана Иван Капралов/до него/ се срещнаха с върбичани.

Изпратена е и жалба до националния омбудсман Мая Манолова, която е отговорила, че е оспорила методиката на КЕВР пред Върховната административна прокуратура.

Според гражданите на Върбица, увеличението е крайно несправедливо, защото изисква заплащане за довеждане на водата чрез помпи, а град Върбица и голяма част от населените места в района се водоснабдяват по гравитачен път. Губернаторът на Шумен, който е и председател на местната ВИК-асоциация, разясни принципа на възприетото преди години законодателство, който изисква солидарно определяне на цената на водата. Според него именно това решение не позволява на КЕВР да определи цена, отговаряща на реалните разходи по довеждането й до отделните потребители.

Общественият посредник Капралов информира гражданите за последвалите действия от страна на Върховната административна прокуратура след инициативата на Манолова. Още през тази година може да се очаква разглеждане на делото във ВАС относно методика за определяне на социалната поносимост на цената на водата. Манолова е сезирала и Конституционния съд за проверка на съотносимостта с върховния закон.

Върбичани ще продължат да настояват за отпадане на принципа на солидарност, желанието им е да покриват конкретния разход на ВиК за доставка на помпажна или гравитачна вода.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.