Върбичани срещу солидарния принцип за цената на водата

Хората от община Върбица не са съгласни да плащат скъпа вода.

Инициативен комитет от граждани на Община Върбица изрази остро недоволство от решението на КЕВР за повишаване цената на питейната вода до 2,17 лв. по време среща в понеделник с областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и омбудсмана Иван Капралов. Инициаторите са разговаряли с управителя на "Водоснабдяване и канализация"-Шумен инж. Красимир Марков, но не са удовлетворени от аргументите за скок в цената с приетия бизнес-план на дружество.

Изпратена е и жалба до националния омбудсман Мая Манолова, която е отговорила, че е оспорила методиката на КЕВР пред Върховната административна прокуратура.

Според гражданите на Върбица, увеличението е крайно несправедливо, защото изисква заплащане за довеждане на водата чрез помпи, а град Върбица и голяма част от населените места в района се водоснабдяват по гравитачен път. Губернаторът на Шумен, който е и председател на местната ВИК-асоциация, разясни принципа на възприетото преди години законодателство, който изисква солидарно определяне на цената на водата. Според него именно това решение не позволява на КЕВР да определи цена, отговаряща на реалните разходи по довеждането й до отделните потребители.

Общественият посредник Капралов информира гражданите за последвалите действия от страна на Върховната административна прокуратура след инициативата на Манолова. Още през тази година може да се очаква разглеждане на делото във ВАС относно методика за определяне на социалната поносимост на цената на водата. Манолова е сезирала и Конституционния съд за проверка на съотносимостта с върховния закон.

Върбичани ще продължат да настояват за отпадане на принципа на солидарност, желанието им е да покриват конкретния разход на ВиК за доставка на помпажна или гравитачна вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България