Върнатите в Турция гюленисти не поискали убежище у нас

Върнатите без съд в родината им седем турски граждани не са поискали политическо убежище у нас. При задържаните им са имали преводач, който им разяснил правата, включително и да им се осигури адвокат. Това обясни днес заместник шефът на Гранична полиция комисар Светослав Манолов.

Както съобщиха турските медии, преди дни на излизане от България на Дунав мост са били заловени седем души, издирвани за връзки с проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Той и неговата организация  ФЕТО са обвинявани от властите в Анкара за организирането на неуспешния атентат на 15 юли.

МВР кри до вчера за случая, който е от 14 октомври. Турците пътували тайно в каросерията на ТИР. С тях имало и двама сирийци. Камионът влязъл без проблеми през Капитан Андреево, минал през цялата страна и поел към Румъния през Дунав мост. Според комисар Манолов нелегалните мигранти били открити при съвместна акция с румънските граничари. Според осведомени обаче, бегълците били спипани от дежурните в Гюргево, които ги откарали по най-бързия начин обратно на българска територия заедно с камиона и шофьора му. Всички били арестувани за 24 часа и била уведомена окръжната прокуратура в Русе.

Граничният шеф се оправда с прокурорите, които повдигнали обвинение за каналджийство само на тираджията, но не и на седмината турци и двамата сирийци за незаконното минаване на границата. Понеже не били обект на разследване и си носели личните документи, съгласно споразумение за реадмисия между ЕС и Турция от 2014 г. на турците били наложени принудителни административни мерки - връщане и предаването им на началника на граничния пункт Капъкуле. Сирийците били откарани в дом на дирекция „Миграция” на МВР. Запитан дали чужденците от Турция се оплакали, че са преследвани от режима на Ердоган, комисар Манолов каза: „Всеки може да твърди всичко.” И посочи, че не знае дали за връщането на чужденците са уведомени правозащитници или омбудсмана, каквото задължение ченгетата имат по Закона за МВР.

Сред предадените гюленисти има трима бивши полицейски шефове от управления в Диарбекир, доцент от университет, учител в гимназия, журналист от закрития вестник „Заман”.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право