Върнаха в ареста тютюнев бос

bty

Евгени Хавальов въртял „зелена империя” в Благоевградско

Спестявал по 400 000 лв. акциз на месец

Апелативният спецсъд върна зад решетките 40-годишния Евгени Хавальов от благоевградското село Абланица, община Хаджидимово. Той е обвинен като тартор на група за производство и търговия с тютюн, за който не се внасяли акцизи. Хавальов бе арестуван в Благоевград при зрелищна акция на ГДБОП, но пуснат от спецсъда под домашен арест. Апелативните спецмагистрати обаче решиха, че той трябва да бъде върнат обратно зад решетките.

Според спецпрокуратурата Хавальов и хората му действали от 7 г. и ощетявали държавната хазна с близо 400 000 лв. всеки месец от неплатен акциз. В ареста остават също Абдул Рахман Шаманов, Баадин Хавальов и Венцислав Цаков. Сузана Карамфилова е пусната под 1000 лв. гаранция, защото трябва да се грижи за две малолетни деца и едно непълнолетно.

При акцията агенти на ГДБОП открили производствени помещения край София и Абланица, както и машини за рязане и пакетиране на тютюн. Над 150 пратки на ден са заминавали на различни адреси в цялата страна по спедиторска фирма, като цената на 1 кг тютюн била между 30-40 лева. В зависимост и сорта и качеството, като се добави и акциза, цената на килограм не би трябвало да е под 100 лв., обясняват местни хора. Затова те наричат бизнеса на Хавальов “зелената империя”.

Според разследващите групата изкупувала нарязани тютюни от производители в Пловдивско и Пазарджишко. Разполагали с цех в софийското село Кътина, където тютюнът се опаковал в кашони и пликове на спедиторска фирма, които се изпращали по адреси. В досието си Хавальов има условна присъда от пернишки съд от 3 г. за укриване на над 450 000 лв. данъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право