Върнаха в следствения арест двойния убиец от Пазарджик

30-годишният Иван Николов, който на 5 ноември 2016 г. екзекутира 68-годишната Василка Илиева и 77-годишния й съпруг Асен Илиев, в дома им на улица "Дунав" в Пазарджик, е вменяем и може да носи наказателна отговорност за постъпките си. Това е установила назначената му психологическа и съдебно-психиатрична експертиза, извършена от петима лекари начело с доц. д-р Владимир Велинов.

Вследствие на техните заключения Иван Николов е преместен от психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч в следствения арест на затвора в Пазарджик, където ще дочака началото на процеса, съобщи наблюдаващият делото прокурор Димитрия Ганчева от Окръжна прокуратура-Пазарджик.

По време на гледане на мярката за неотклонение, 30-годишният мъж си призна, че именно той е убил възрастното ромско семейство от Пич махала, както в града е известен квартала до канала и МБАЛ "Пазарджик".

Сега предстои да се назначи съдебно-балистична експертиза на пушката, с която обвиняемият стреля по две жени на следващата сутрин - 6 ноември 2016 г., в близост до мястото на двойното убийство. След като тя бъде готова, от Окръжна прокуратура ще решат дали към обвинението за двойното убийство, на Иван Николов да се повдигне и второ - за прострелване и/или опит за убийство. Едва като приключат тези допълнителни процесуално-следствени действия, прокуратурата ще внесе обвинителен акт в съда.

Спрямо Иван Николов има повдигнато обвинение за извършено умишлено убийство на повече от едно лице - престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 4 от НК, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години или доживотен затвор. До момента е установено, че 30-годишният мъж е умъртвил умишлено чрез нанасяне на множество удари с нож двамата възрастни съпрузи.

По тялото на Асен и Василка има повече от по 5 наранявания от ножа. Дори защитата в лицето на адвокат Иван Главчев пледира за задържане под стража предвид тежестта на престъплението и психическото състояние на обвиняемия. Ог прокуратурата разкриха, че са събрани достатъчно писмени, веществени и гласни доказателства, че става дума за умишлено убийство.

По думите на окръжния прокурор Димитрия Ганчева Иван Николов излязъл от дома си вечерта на 5 ноември с твърдо намерение да убива роми. Първо влязъл в къщата на своя позната, намираща се до дома на убитото семейство, но не намерил никой. След като я обърнал наопаки, той нахлул в къщата на Асен и Василка Илиеви, и ги екзекутирал, като убийството на възрастното семейство е извършено изцяло от расистки и ксенофобски подбуди. На следващата сутрин след двойното убийство Иван Николов, който е осъждан многократно, стрелял с въздушна пушка по събрали се жени от ромския етнос.

В съдебната зала стана още ясно, че Николов е наркозависим, от 2009 г. е на метадонова програма и бил под влияние на дрогата, когато екзекутирал Василка и Асен. Обвиняемият обаче беше категоричен, че при всякакви обстоятелства би повторил пак двойното убийство, не съжалява, че го е извършил, и поема цялата отговорност. Килърът наркоман стигна дори до откровението, че се вдъхновил да убива, докато гледал клип на песента на Слави Трифонов "Нема такава държава". След зловещата двойна екзекуция Иван Николов дори беше оставил кървави следи до дома си, който е на съседна на "Дунав" улица, за да бъде открит по-лесно от полицията. Но тъй като часове след престъплението никой не го потърсил, на следващата сутрин решил да простреля с пушка 2 ромски жени и така попадна в ръцете на полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право