Върнаха роми родители в училище

Ромски фамилии от Шумен се върнаха в училище, не само за да научат как да бъдат по-добри родители, но и за да довършат образованието си. Майка и бащи са изявили желание да учат в самостоятелна форма, за да получат дипломи за средно образование. Това е едно от постиженията на проект по Българо-швейцарската програма за насърчаване на социалното включване на ромите, който се реализира в шуменските квартали “Млада гвардия”, “Еверест”, “Витоша” и в село Ивански.

През първите десет месеца от старта му 65 родители на деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен и ОУ “Христо Ботев” в селото са посещавали “училища за родители”. Част от майките и бащите от есента са и ученици с учебници, и очакванията са, че няма пак да зарежат учението.

Трима образователни и един здравен медиатор работят с ромите - това са 349 семейства с 1059 членове, за които е събрана пълна информация за образование, здравен статус и условия на живот. Много ценна е била помощта за неосигурени бременни, на които са извършени прегледи и изследвания, проведени са здравни обучения.

По проекта започват и ремонти. До края на годината ще бъде променен обликът на ОУ “Христо Ботев“ в Ивански, ще бъдат реновирани Здравната служба в селото, както и етаж от основната сграда и фиалиалите на Детска градина “Пролетна дъга“ в Шумен. До дни ще приключи ремонтът в новия Учебен център към селското школо. В него са изградени три нови зали, които ще се използват за провеждане на извъкласните дейности с деца и родители. Проектира се и нова пристройка към училището, в която ще бъде изграден медицински кабинет и вътрешни санитарни възли.

За ремонти и удобства са предвидени 250 000 лв., а за оборудване 80 000 лв., каза ръководителят на проекта Христина Баева. Крайният му срок е април 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони