Въртележка от грипни вируси и COVID в училищата

Карантинираните и болните продължават да растат

Картината е динамична, провеждаме борба всеки ден, за да се спазват мерките, казват директори и учители

515 паралелки в цялата страна на дистанционно обучение

Въртележка от сезонни грипни вируси и COVID в училищата отчитат директори, учители и родители. Постоянно има деца и преподаватели, които се оказват положителни за коронавирус, отделно много от тях са вкъщи, защото са болни с грипоподобни симптоми.

За тази динамична картина, която се променя всеки ден, разказаха пред “Труд” директори на големи столични училища.

Директорът на 125 СОУ Венелина Николова разказа, че провежда всекидневна борба за спазване на мерките в училище.

“Имаме 5 деца с положителен тест и един учител, който е болен. Имаме 58 карантинирани ученици и 1 учител, отделно от болния. И два класа се обучават в електронна среда. По принцип на фона на 1400 ученици не е много, но постоянно се въртят. Картината е много динамична и ние много държим на мерките. И така успяваме да контролираме нещата, като най-вече с проветряването на стаите имам сериозен проблем с родителите, които се притесняват, че децата им ще настинат, пък аз ще притеснявам, че ще се разболеят от COVID и учителите ми. Даже сега пак ходих да съобщавам по радиоуредбата за маските и как се носят. Буквално борба всекидневно водим”, разказа пред “Труд” директорът на 125. СУ в София Венелина Николова.

Подобно стоят нещата и в 119. СУ. “Положението е страшно. 9 класа сме пратили в дистанционно обучение, проблемът става и при типичните грипови заболявания. Имам 12 колеги, които болни с такива грипоподобни симптоми и не е добре да са на работа в такъв момент. Едни се връщат, други излизат в дистанционно - това ни чака. Тази въртележка няма скоро да бъде прекратена, поне година-две. Чака ни и грип”, каза директорът Диян Стаматов.

За настъпването на грипните вируси потвърди и директорът на 51. СОУ. “Всъщност проблемът ще дойде по-скоро от учителите, а не от учениците - защото като няма учители, като са болни, няма кой да преподава - няма кой да преподава. Имаме болни, но не са от COVID. Има сезонни грипове и много учители са болни”, каза Асен Александров.

На този фон от началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти карантинираните ученици, съобщи днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

В страната има около 515 паралелки под карантина, както и 24 групи в детските градини. В Габрово, където са тъмночервената зона, училищата излизат в ротационен принцип на обучение. Останалите с най-тревожни данни към момента са Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана. В Бургас също са нащрек и следят броя на заразените всеки ден, а учителските съвети имат готовност веднага да се съберат и реагират. От 140 общо училища в областта, само в 40 има карантинирани ученици, показа проверка на “Труд”. Общият брой на заболелите ученици е около 1000.

Заради положителен

В 51 СОУ направиха слюнчени тестове на цял клас

От управата на училището са купили тестове, които се правят със слюнка, без взимане на секрет от носа или гърлото.

В 51. СОУ “Елисавета Багряна” колективът учители са си направили тестове за COVID, разказа директорът Асен Александров. “Нашата лична практика е такава - купих слюнчени тестове. Всичките колеги си направиха, нямаме положителен. Имаме и клас, с карантинирано дете, сега правим тестове на всички от класа, с изключение на две деца, чиито родители отказаха. Става за 2-3 минути. Детето плюе в хартиено пликче, от секрета се взема с пипета, слага се в епруветка с разтвор и след няколко капки се слагат в касетата. Сами го правят децата, никой не им взима секрет”, разясни директорът.

По думите му това е добрият вариант - когато се открие, че има дете с COVID, да се тества веднага целият клас и ако има и други деца - само те да бъдат карантинирани, а останалите са на училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование