Въртят схеми за високи пенсии с фалшив стаж

Проверки на НОИ установили нередностите

Кандидат-пенсионери ползват документи от бивши държавни фирми

Подадени са 14 сигнала

Кандидат-пенсионери опитват да получат високи пенсии, като представят фалшив стаж. Това са показали проверки на Националния осигурителен институт. Схемата е засечена в Перник, като в нея се използват фалшиви документи за стаж, уж натрупан в някои от бившите държавни предприятия. От началото на 2019 г. досега от пернишкото ТП на НОИ до районната и окръжната прокуратура в Перник са подадени 14 сигнала за подобни измами. Във връзка с тези сигнали са постановени 11 осъдителни решения или присъди, посочиха от НОИ.

В десет от случаите се използват документи от завод за локомотивостроене от края на 80-те години и от бивш строителен конгломерат. При проверка обаче е установено, че част от хората, всъщност са работили при условията на първа категория труд, преди да са навършили пълнолетие и същевременно са били ученици в редовна форма на обучение.

Същите фирми се ползват и за друга измама. Там обаче инспекторите установяват, че представените удостоверения обр. УП-2 и обр. УП-3 от 2000 г. са антидатирани - тоест не отговарят на утвърдените за посочената година образци. Цитирани са и нормативни документи, които към 2000 г. не са съществували в правния мир - в началото на ХХ век е действал Кодексът за задължително обществено осигуряване, а не влезлият в сила след това, но посочен в документите, Кодекс за социално осигуряване (КСО). Посочен е и БУЛСТАТ, издаден чак през 2011 г.

Други кандидат-пенсионери пък забравят, че са получавали обезщетение от НОИ за безработица, и подавайки документи за пенсия включват стаж, който преди това липсва от досието им.

В хода на разследването са разпитани двама бивши директори на една от фирмите, като единият от тях твърди, че познава лицата, срещу които се водят съдебните производства и даже посочва къде са работили, докато другият не познава нито един от тях и според него фирмата не е имала почти никаква дейност след 1990 г.

Няколко граждани при подаване на заявление за отпускане на пенсия прилагат документи за осигурителен стаж и доход, издадени от голяма минна компания. Извършени са съответните проверки и се оказва, че тези хора не фигурират в предадените в осигурителния архив на НОИ разплащателни ведомости. Подадени са сигнали до районна прокуратура, като лицата са осъдени за ползване на неистински документи.

За безработица

Шофьори без книжки точат обезщетения

Класацията по наглост печели транспортна фирма с назначени над 40 служители на висок осигурителен доход, показват данните на НОИ. За част от тях са подадени документи за изплащане на обезщетения за безработица и временна нетрудоспособност. Оказва се обаче, че над 90% от назначените шофьори нямат шофьорска книжка от съответната категория и задължителното за професионалните водачи удостоверение за психологическа годност и др. Но и това не е всичко - дружеството няма регистриран нито един автомобил.

До МВР и прокуратурата пък са подадени сигнали за 24 лица - еднолични собственици или съдружници в над 600 дружества. Установено е, че част от дружествата подават данни за високи осигурителни доходи, но не са внасяни дължимите вноски и е налице свързаност, както между собствениците на дружествата, така и между хората, за които са подавани данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес