Върховна касационна прокуратура: Зоопаркът в Пловдив е незаконен и трябва да се премахне!

Случаят върнат на Окръжна прокуратура за образуване на досъдебно производство 

Новият зоопарк върху 40 дка край гребния канал в Пловдив е незаконен и следва да бъде премахнат, тъй като строителството му е извършено с куп нарушения по ЗУТ (Закона за устройство на територията) и ЗОП (Закона за обществените поръчки). Това става ясно от постановление на ВКП (Върховна касационна прокуратура) от 19.10.2016 г., представено в четвъртък от бившия кмет на район "Западен" Десислава Желязкова.

Обектът подлежи на премахване въз основа на чл. 224 и чл. 225, ал. 1, е становището на ВКП, която връща случая на Окръжна прокуратура със становище за образуване на досъдебно производство. ВКП констатира нарушения и на ЗОП при сключване на договора за 4,6 млн. лв. с изпълнителя "Запрянови-03" ЕООД, като поръчката е дадена още преди да има количествено-стойностни сметки. "Договорът за строителство е сключен на 17.11.2014 г., цели шест месеца, преди да има одобрени инвестиционни проекти", обяви адвокат Атанас Петров.

Още през 2014 г. бившата кметица на район "Западен" Десислава Желязкова подава сигнали до Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив за нарушенията на общинската администрация по ЗУТ и ЗОП за строежа на новия зоопарк. Но и двете прокуратури в града под тепетата отказват да образуват досъдебно производство и Желязкова атакува отказа им пред ВКП. "До момента в Община Пловдив няма получено никакво постановление или решение от Върховна касационна прокуратура", обявиха от кабинета на кмета Иван Тотев.

Новият зоопарк в Пловдив разполага с Акт 15, до края на ноември ще се сдобие с Акт 16, но ще отвори чак през пролетта на 2017 г., тъй като на животните са нужни 3-4 месеца за аклиматизация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони