Върховният административен съд отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергията

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост. Делото е по жалба на физическо лице.

В свое решение от 13 април т.г. също осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на жалбоподателя, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото, съобщиха от пресцентъра на съда.

ВАС приема, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради – етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. Първоинстанционният състав на ВАС приема също, че с приложението й не се постига законовата цел, заложена в чл. 155, ал. 2 от Закона за енергетиката, а именно - на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление.

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката. Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите–членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради.

Потреблението от отделните клиенти в сграда – етажна собственост на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация се определя по изчислителен път, но въпреки това разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация е максимално близко до действителното, пише в решението на съдиите от ВАС.

Според тях въпреки измененията и допълненията на Закона за енергетиката, направени с параграф 23 от Закона за енергийната ефективност, подзаконовата нормативна уредба, касаеща определянето на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация на сгради –етажна собственост чрез формулата по чл. 6.1.1 от Методиката, тя остава непроменена.

Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право