Върховният административен съд постанови: МВР да спре безусловно проверките за глоби по границата

Полицията пречи на хората да пътуват, нарушава Конституцията и правото на ЕС

Решението на ВАС е окончателно

Служителите на МВР да спрат безусловно проверките на шофьори и пътници за неплатени глоби по граничните пунктове. Полицаите нямат право да вземат книжката, да спират автомобила от движение или да налагат други принудителни административни мерки, с които да пречат на свободното напускане на пределите на страната. Това постанови окончателно състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Соня Янкулова.

„Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“, сочат върховните магистрати в решението си.

Делото, по което е произнасянето, е заведено от адвокат Иглика Брусева, представлявана от дружеството „Георгиев, Тодоров и Ко“, след като в средата на юни МВР започна проверки на пунктовете Кулата и Илинден на границата с Гърция. Първата инстанция - АдмС-Благоевград, отхвърля искането, но съставът на ВАС е категоричен, че с проверките за неплатени глоби полицията нарушава и Конституцията на РБ, и правото на ЕС.

 

 

Адвокат Иглика Брусева пред „Труд“:

Случи ми се и на път за почивка в Гърция

 

„През лятото аз и моето семейство станахме „жертви“ на тази мярка на МВР, - разказа пред „Труд“ адвокат Иглика Мишева- Брусева. - Пътувахме  цялата фамилия за Гърция на почивка, когато на излизане от страната на граничния пункт ни отклониха и ни проверяваха. Проверките сериозно ни забавиха, забавиха и други пътуващи. През лятото непрекъснато се правеха такива проверки и мои познати с малки деца са чакали с часове да влязат или излязат от България, без да са имали каквито и да са нарушения.

Няма никаква логика да се затруднява напускането и влизането в страната на българските граждани. Това противоречи на изричната разпоредба на чл.35 от Конституцията, на договора за функциониране на ЕС, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и на редица решения на Съда на ЕС, а и на нашия Конституционен съд. Като отделна причина ВАС посочва липсата на законова компетентност за органите на Гранична полиция да извършват такива действия. С подкрепата на адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“ заведохме три дела срещу тази административна мярка по три различни текста от Административно-процесуалния кодекс и всъщност налице е решението по едното от тях“, поясни юристката.

На въпрос на „Труд“ дали тя или други хора, които са тормозени по границата заради неплатени глоби в последните 6 месеца, могат да потърсят обезщетения от МВР, адвокат Брусева каза: „По закон бих могла да търся обезщетение, но няма да го направя, защото не това беше моята цел. Аз исках да се сложи край на тази незаконосъобразна практика, която при това губи много време и създава затруднение на стотици хиляди български граждани, голямата част от които нямат никакви електронни фишове или наказателни постановления за глоби по Закона за движение по пътищата“..          

Коментари

Задължително поле