Върховният касационен съд потвърди присъда от 18 години затвор за убийството на Унгареца

Снимка: Архив

Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд-Пловдив, потвърждаващо присъда на Окръжен съд-Пловдив, с която Георги Рудов е осъден на 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. С присъда от 1 февруари 2016 г. Окръжният съд признава Георги Рудов за виновен в това, че на 14 март 2015 г. в Цалапица умишлено е умъртвил В.С. от същото село, поради което и на основание чл. 115 вр. чл. 54 от НК е осъден на 18 години затвор. Присъдата на ВКС е окончателна и не подлежи на обжалване.

През месец март 2015 г. подсъдимият Георги Рудов живеел в село Цалапица в къща с двор заедно със сина си, свидетеля П.Р. Освен тях в къщата на подсъдимия живеел и В.С., по прякор Унгареца. Той бил познат на подсъдимия Рудов отдавна, още като приятел и на баща му, но живеел като бездомник, без да поддържа връзка с роднини. Подсъдимият Георги Рудов се смилил и прибрал В.С. през месец декември 2014 г. с намерение да го ангажира като свой работник в бъдещи начинания по обработка на земеделски земи.

По принцип между подсъдимия и неговия помощник нямало никакви проблеми. Както самият подсъдим, така и пострадалият, обичали да консумират алкохол, като Георги Рудов често организирал запои със свои приятели, с които системно злоупотребявал с алкохолни концентрати. След подобна злоупотреба ставал агресивен, избухлив и конфликтно настроен. На 14 март 2015 г. следобед подсъдимият Георги Рудов посетил магазин в Цалапица, купил бутилка водка, "Кока-Кола" и бабекова наденица. Срещнал свидетеля С. Дж. и го поканил у дома си да се почерпят с водката. Споделил с него, че е ядосан на В.С., защото вместо да купи хляб с парите, които му дал, той си купил ракия. Свидетелят С.Дж. и Георги Рудов седнали да се почерпят с водката в стаята на първия етаж. След влизането в нея подсъдимият се заел с отоплението на къщата, тъй като забелязал, че помпата на парното не работи. Приел това за грешка на В.С. и отишъл да го събуди в другата стая. Там го заварил да спи, след като бил изпил 500 милилитра концентрат. След като В.С. станал, подсъдимият го изпратил да донесе парче сланина. Пострадалият се забавил с разпоредената му дейност. Тогава Георги Рудов сам отишъл да донесе сланина и започнал да се кара на пострадалия, че донасянето на едно парче сланина не отнема много време, като в яда си го замерил с донесената сланина. Започнал да му бие шамари с ръце по главата още в кухнята. После го издърпал в коридорчето пред нея, където му нанасял силни удари в главата с шамари, юмруци, токати, псувал и заплашвал, че ще изгони пострадалия. След това го съборил на земята и го ритнал няколко пъти. После подсъдимият издърпал пострадалия на двора, където продължил с нанасянето на силни удари в главата и тялото с ръце и крака и го потопил в шадравана. Удряйки силно пострадалия В.С. с ръце и крака, подсъдимият му причинил тежка контузия на главата, счупване на долната челюст в областта на левия ъгъл, счупване на носните хрущяли и куп ребра, напречно счупване на гръдната кост и контузия на белите дробове. Притискайки шията на пострадалия, подсъдимият Рудов му причинил счупване на гръкляна и на подезичната кост.

Вследствие на получените наранявания Унгареца изпаднал в кома, като междувременно подсъдимият го прибрал вътре в къщата и го сложил да легне на леглото. В стаята той свалил мокрите дрехи на В.С., като го сложил да легне на леглото около 19-20 часа. На следващата сутрин Георги Рудов отишъл да види пострадалия в стаята му. Притеснил се от неговото състояние и се обадил на телефон 112 за медицинска помощ. Около 06.30 часа в дома му била изпратена линейка, а с нея пристигнали и полицейски служители на РУ на МВР - Стамболийски. По-късно пострадалият бил откаран с линейката на Спешна медицинска помощ в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, където въпреки оказаната му висококвалифицирана медицинска помощ починал на 24 март 2015 г. в 11.10 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право