Вътев: Наложи се да правим сложни анализи, да разгледаме внимателно структурата на стопанствата

Кирил Вътев

"Озадачен съм за какво става дума, тъй като индикативният график за разплащанията е качен, известен е. За първа година ние нямаме история назад, с която да сравним как се случват новите 50 мерки. Досега бяха 30, а сега са 50, е цялата система за разплащане е доста по-усложнена и административно, и от гледна точка на самите стопани като заявления", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти преди началото на пресконференцията на тема "Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство".

Той припомни, че при идването на правителството на власт през юни е имало голямо забавяне и е направено всичко възможно да се навакса. "Всички разплащания, които са поети като ангажимент по Меморандума, подписан на 20 септември, са направени", каза той, съобщава БТА.

"Наложи се да правим много сложни анализи, да разгледаме изключително внимателно структурата на стопанствата и на тази база направихме модулация, така че най-малките да получат най-високи ставки, средните - по-малки, а най-големите - най-малки", посочи Вътев.

Той заяви, че желанието на животновъдите ставките по преходна национална помощ и по обвързано подпомагане да се върнат на миналогодишните нива не е възможно, защото такава е цялата политика на ЕС. "Това важи за всички страни от ЕС, България не е изключение. Хубаво е, когато искаме нещо, да знаем, че има правила, закони, регламенти", коментира аграрният министър.

Вътев допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още. "Най-важното е какво произвеждаме за потребителя", подчерта той.

Животновъдните се канят да протестират в четвъртък, 23 ноември, от 11 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България